Väidetava küüditaja kohus lükkus taas edasi

Eile Kuressaare kohtumajas toimuma pidanud kohtuprotsess Rudolf Sisaski (80) üle, keda prokuratuur süüdistab Saare maakonnas inimsusevastase kuriteo sooritamises, lükkus taas edasi ja seda süüaluse tervisliku seisundi tõttu.

Pärnu maakohtu kohtunik Kristel Pedassaar ütles, et kohtule teadaolevatel andmetel on Sisask haige ega saa praegu kohtu ette ilmuda. „Meie käsutuses on arstitõend, mis Sisaski kehva tervislikku seisundit kinnitab,“ ütles ta.

Kuna Rudolf Sisaki kohtuprotsess on aga juba kordavalt edasi lükkunud, siis määras kohus talle eile kohtumeditsiinilise ekspertiisi.

„Arstitõend on üks asi,“ rääkis Pedassaar, „kuid kohtumeditsiiniline ekspertiis peab andma lõpliku vastuse, milline on Sisaski tervislik seisund tegelikult, ja seejärel otsustatakse, kuidas edasi toimida.“

Juhul kui kohtumeditsiinilise ekspertiisi otsusest selgub, et Rudolf Sisask siiski on võimeline kohtusaali ilmuma, ei välistanud kohtunik Kristel Pedassaar võimalust, et süüdistatava suhtes kohaldatakse sundtoomist.
2002. aasta novembris algas tookordses Saare maakohtus protsess, kus süüpingis oli kaheksa vanurit. Kõiki neid süüdistati selles, et nad osalesid 1949. aastal saarlaste küüditamises Siberisse.

Praeguse seisuga on kolm kohtualust – Pjotr Kislõi, August Kolk ja Vladimir Kask – süüdi mõistetud. Kõigile kolmele määrati tingimisi vanglakaristus. Kislõi ja Kolk kaebasid otsuse edasi ja jõudsid välja kuni Stras-bourg’is asuvasse inimõiguste kohtusse, kus nende kaebust menetlusse ei võetud.
Kolm kohtualust – Viktor Martson, Heino Laus ja Albert Kolga – on nende aastate jooksul surnud. Kohtumenetlus jätkub Rudolf Sisaski ja Stepan Nikejevi üle.

Print Friendly, PDF & Email