Praktikandid Saksamaalt tõid hooldekodusse elevust

Praktikandid Saksamaalt tõid hooldekodusse elevust

 

Täna lõpetavad oma praktika Kuressaare ametikoolis Saksamaa Plöni ametikooli tüdrukud Anna Poltrock, Manuela Dittmann, Sina Marie Singh ja Valeria Lücke (fotol vasakul). Neiud töötasid kolm nädalat ametikooli restoranis ja hotellis ning Kuressaare haigla hooldekodus.

Tegemist on Kuressaare ja Plöni ametikooli vahelise koostööprojektiga, mis algas neli aastat tagasi ning on teoks saanud Euroopa Liidu Leonardo da Vinci projekti raames.

Kui restoranis-hotellis praktikal olnud Anna ja Manuela suuremaid erinevusi kahe maa töökohtadel ei täheldanud (nentisid vaid, et siinsed inimesed on palju endassetõmbunumad kui sakslased), siis hooldekodus tööd teinud Sina Marie ja Valerie ütlesid, et siinses hooldekodus jääb rohkem aega inimestega suhtlemiseks. „Saksamaa hooldekodudes on töö palju tempokam,“ leidsid nad.

Samuti märkisid Plöni ametikooli õpetajad Sabine Kahl ja Mathias Sudrow, et kuigi siinsed hooldekodud ei ole just kõige kaasaegsemad, on suhtlemine ja kontakt hoolealustega siin suurepärane. Õpetajatele jättis väga hea mulje ka meie ametikooli õpilaskodu, kuna sellesarnast neil endil ei ole.

Hooldekodu perenaine Kaire Tiik jäi oma esimeste välispraktikantidega väga rahule: „Oleks selliseid ainult rohkem!“ Tiigi sõnul omandasid tüdrukud asutuse kodukorra ja töövõtted väga kiiresti ning said ka hoolealustega tuttavaks.

Tore oli nii tüdrukute kui ka nende juhendajate arvates see, et hooldekodu eakad tuletasid usinasti meelde oma kunagi omandatud saksakeelset sõnavara. Kui aga sõnadest puudus tuli, võeti appi kehakeel ning hakkama saadi kenasti. Seda enam, et enne Eestisse tulekut läbisid neiud eesti keele kursuse, nii et elementaarsed suhtlussõnad „Tere“ ja „Tänan!“ olid neil juba enne selged.

Plöni ametikoolis õpitakse vanurite ja haigete hooldamist ning kodumajandust kolm aastat. Viimasel kursusel on ette nähtud 13 nädalat praktikat, millest osa sooritas neli tüdrukut nüüd Kuressaares.
Kuressaare ametikooli hoolduseriala õpetaja Kai Rannastu märkis, et pärast saksa õpilaste lahkumist on nende kooli paari päeva pärast oodata välisõpilasi Inglismaalt ning novembris norralasi.

Print Friendly, PDF & Email