Vello Liiv leidis Saaremaalt esmakordselt kuldriisika

Vello Liiv leidis Saaremaalt esmakordselt kuldriisika

 

Eile leidis seenetark Vello Liiv Kaali küla lähistelt haruldase riisikaliigi Lactarius volemus, mida Saaremaal seni avastatud ei ole.

Liiv oli teel Kaali kooli seenenäituse avamisele, kui tegi segametsa serval peatuse, mis osutus igati meeldivaks. „Nagu jumala sõrm oleks juhatanud,“ kommenteeris Liiv kuldriisikate leidmist. „Olen seda tükk aega otsinud.“

„Mandril neid esineb, kuid harva. Suurepärane söögiseen, maheda või veidi kibeka maitsega,“ tutvustas Liiv, kelle hinnangul on tegemist väga atraktiivse seenega. „Nagu rõõsk koor tuleks seest välja,“ kirjeldas mükoloog piimmahla nirisemist.

Kaali näitusel väljas olnud laste poolt kooli toodud 53 seeneliigist Liiv enda jaoks ühtegi üllatust ei avastanud, kuna on seeneteadusega tegelenud juba aastaid.

Vello Liivi fotod seentest on nädala lõpuni väljas eile avatud Eesti Loodusmuuseumi seenenäitusel. Liivi enda sõnul on tegemist informatiivsete piltidega, kuid kuna ta on kõrgharidusega kunstnik, siis on iga ülesvõte ka loominguliselt hästi läbi mõeldud. „Seened on alati kompositsioonis,“ märkis mees.

Fotod on tehtud põhiliselt Saaremaal. Enamikku pildistatud seentest võib kohata ka Mandri-Eesti metsades, kuid sekka leidub selliseidki, mille leviala vaid Saaremaal.

Print Friendly, PDF & Email