Kärla ühistu hakkab piima mandrile müüma

Kärla ühistu hakkab piima mandrile müüma

 

Kärla põllumajandusühistu hakkab 1. oktoobrist oma piimatoodangut mandrile vedama, sest seal on piima turustamine ettevõttele tulusam. Toorpiima veab mandrile ka Saaremaa piimatööstus ise.

„Mandrile viimise põhjus on see, et hetkel on seal turustustingimused paremad,” ütles Kärla POÜ omanikfirma Trigon Agri tegevjuht Kaupo Ojavee, kes lepingutingimustele viidates ei soovinud avalikustada, kuhu täpselt ja mis hinnaga Kärla piim müüakse, kuid kinnitas, et piim jääb Eestisse.
Saaremaa tööstus maksab praegu toorpiima kilo eest 4,2 krooni, mandri suured tootjad aga 4,8 krooni. Lähiajal võib piima kokkuostuhind mandril tõusta viie krooni peale, kokkuostuhinna tõstmine tuleb arutusele ka Saaremaal.

Saaremaa piimatööstuse juhatuse esimees Andi Saagpakk arvas, et Kärla põllumajandusühistu täidab oma mandril olevate juhtide korraldust ning avaldas lootust, et suure hinnaralli lõppedes tuleb Kärla piim jälle koju Saaremaale tagasi. „See, et Kärla põllumajandusühistu hakkab piima mandrile viima, on seoses piimahinna ralliga, mis praegu Eestis toimub, ja meie lihtsalt ei suuda suuri tööstusi üle maksta,” märkis Saagpakk, kinnitades samas, et Kärla toodangu puudumine Saaremaa tööstusele praegu mõju ei avalda.

Saagpakk tuletas meelde, et mõned aastad tagasi oli piimatootjatel samuti päevakorral piima Saaremaalt väljaveo küsimus, kuid seda siiski ei juhtunud. „Selleks, et piimatootja elaks, on vaja piimatööstust ja selleks, et piimatööstus saaks elada, on vaja piimatootjaid,” ütles Saagpakk, väljendades heameelt, et teistel Saaremaa piimatootjatel praegu mandrile müümise plaani ei ole.

Kaupo Ojavee sõnul ei töötle Saaremaa piimatööstus ka ise kogu ostetud toorpiima, vaid veab päevas 40–50 tonni piima mandrile. Saagpakk kinnitas, et nad müüvad ülejäägid tõesti teistele Eesti piimatööstustele, eelmisel aastal viidi piima koguni Lätti, kus hind on Eesti omast kõrgem.
Kärla põllumajandusühistu juhatuse liikme Ülar Tänaku sõnul on Kärla POÜ hetkel loomade arvu poolest Saaremaa tootjate hulgas teisel kohal ja viib tööstusele päevas 10–11 tonni piima.

Kärla POÜ omanikfirma Trigon Agri on Stockholmi börsil noteeritud Taani põllumajanduslik investeerimisfirma, mille aktsionärid on erinevad rahvusvahelised fondid. Aktsia noteeriti 18. mail ja on nelja kuuga tõusnud 40%. Kärla POÜ kuulub Trigon Agrile tütarettevõtte Trigon Farming kaudu.

Print Friendly, PDF & Email