Juhtkiri: Tänavakaubandus kuurortlinnas (1)

Juhtkiri: Tänavakaubandus kuurortlinnas

 

Sel nädalal on linnarahva hulgas tekitanud elevust võõramaalastest meesterahvad, kes otse tänaval pakuvad vigases vene keeles kõneldes müüa binokleid. Tänavakaubandus jääb paraku eestlastele võõraks ja kaugeks, meie kultuuris ei armastata pealetükkivust ja võõraste poolt tülitamist.

Küllap on need slovaklastest tänavakaubitsejad oma sihtmärgi valinud nimme post-sovietlike riikide hulgast, osaliselt kindlasti ka oma võõrkeeleoskuse puudumise tõttu. Küll eestlased saavad ka vene keelest aru. Teisest küljest kuulume koos slovakkide sõbralikku Euroopa Liidu perre ning seega kehtib isikute vaba liikumise põhimõte. Kuna turismiviisaga saab riigis viibida 90 päeva, jõuab selle jooksul nii mõnegi binokli maha müüa.

Paraku on selline tegu ebaseaduslik, kuid enne kui kohalik omavalitsus jaole saab, on nii mõnigi kaubaartikkel juba maha müüdud ning müüjad ise linna tolmu jalgelt pühkinud. Siinkohal peaks koostöö politsei ja linnavalitsuse vahel olema küll efektiivsem. Antud juhul oli politsei binokleid müüvatest välismaalastest teadlik juba nädala alguses, kuid linnavalitsuse vastavate ametnikeni info illegaalsest müügitegevusest ei jõudnud.

Kauplemisluba kauplemisloaks, kuid tavakodanikul kerkib antud juhtumi puhul ilmselt küsimus: kas ma pean oma aega ja energiat raiskama pealetükkivate tänavamüüjate peletamiseks? Kui ma tahan osta, lähen poodi. Kui enne ostmist kaubelda, lähen turule.
Paljudes Euroopa linnades on tänavakaubitsejad osa linnapildist, kuid meie kultuurile ei ole see omane. Slovaki tänavakaubitsejad on oma turuanalüüsiga ilmselgelt natuke rappa läinud.

Print Friendly, PDF & Email