Juhtkiri:Jätku leiba!

Juhtkiri:Jätku leiba!

 

Kohalikud aktivistid on asunud populariseerima kodust rukkileiba ning projekt „Maaleib jälle ausse!” on hooga käima lükatud.

Must leib on osa eestlaste identiteedist ning meie jaoks midagi iseenesestmõistetavat. Ostame poest rukkileiba iga päev ning ilmselt ei kujuta ettegi, mida tähendab elada ilma musta leivata. Kui aga rukkileib on veel kodus vaaremade retsepti järgi tehtud, siis see tegu väärib tänapäeval erilist austust ja lugupidamist – selle kaudu kantakse edasi esiemade traditsioone.

Elu on edasi läinud, väärtushinnangud muutunud ning elutempo kiire. Enam ei ole pereemadel aega leivaahju kuumaks kütta, tainast segada, ahju juures oodata ning perele sooja leiba lauale kanda. Lisaks sellele on leivategu suur kunst, mis nõuab kogemusi ja vilumust.

On igati positiivne, et koduse leiva tegemist ja turustamist propageeritakse. Kindlasti elavdaks see ka turismindust – on ju must leib üks Eesti kaubamärke ka mujal maailmas ning ehe leivategu midagi väga eksootilist.

Kuid mitte vaid turistidele, ka meile endile on kodus leiva küpsetamine tänapäeval haruldane nähtus. Noored on heal juhul kodust leiba proovinud, harvem leivategu lähemalt näinud. Kena, kui maaleiva tegemise ja söömise traditsioon ei jääks tulevastele põlvedele muinasjutuks. Must leib ja kodune leivategu on ju meile juurteni omane.

Print Friendly, PDF & Email