Kommentaar

Kommentaar

 

Viimasel ajal on ajakirjanduses ilmunud vastakaid artiklid kinnisvaraturu hetkeseisu kohta. Milline on seis tegelikult?

Heidi Puppart, LVM Kinnivara
Saaremaa kontori juhataja,
atesteeritud maakler

Üleriigilises ajakirjanduses on kinnisvaraturu hetkeseisust palju räägitud, kohalikes lehtedes on olnud vähem infot ja seegi suhteliselt vastuoluline. Leiame, et pole õige eksitada inimesi, öeldes, et hinnad kinnisvaraturul ei ole langenud. On küll.

Langustrend jõuab meieni järellainetusena Tallinnast ja teistest suurematest linnadest. Hetkel võib öelda, et uute korterite puhul on hinnalangus 10%, samal ajal kui vanemate korterite puhul isegi kuni 30%.

Samuti on pikenenud kinnisvaraobjektide müügiperiood, reaalse tehinguni jõutakse hinna üle läbi rääkides ning valdavalt on müüja nõus ostja kasuks hinda langetama. Kinnisvaraarendajad pakuvad ostjatele hinna peale ka köögimööblit või muid soodustusi.

Ostjad ise on väga nõudlikud ning pööravad üha enam tähelepanu ehituse kvaliteedile ja kinnisvara asukohale. Ei soovita teha lisainvesteeringuid, tahetakse väga valmis ja läbimõeldud objekti. Ostubuumi on pidurdanud peamiselt see, et laenuintressid on tõusnud, pangad vaatavad üha kriitilisemalt kliendi laenu tagasimaksevõimet.

Kinnisvaraäris võib öelda, et kõige passiivsem müügiperiood on talv. Müügitulu hakkab tõusma kevadel, suvi ja sügis on veelgi aktiivsemad. Palju on neid, kes suvel objekti välja valivad ning sügisel osta otsustavad. Praeguse seisuga müüakse kinnisvaraobjektidest kõige rohkem kortereid ja seda aastaringi, samuti hoonestamata kinnistuid.

Suvilatena on populaarsed uued palkmajad. Kinnisvara uusarendusi enam massiliselt ei ole, on väga riskantne alustada, kuna nõudlus langeb. Pangad ei anna enam laenu kõigile arendajatele ja valivad laenutahtjaid väga hoolikalt.
Üürikorterite turg on aga jätkuvalt aktiivne ja hinnad tõusevad pidevalt.

Laenu saamine pangast ei ole enam nii lihtne, seetõttu jätkub nõudlust üürikorterite turul. Üürimine Saaremaal käib valdavalt ajalehekuulutuste kaudu ja kuna turg on aktiivne, siis leiavad üürikorterid üürniku enne meieni jõudmist.

Print Friendly, PDF & Email