Näitlejahingega lehmapidaja

Näitlejahingega lehmapidaja

 

Meduus, Sipsik, Rolle, Keti, Mündi, Liider, Apelsin, Kaunis, Miki, Sirel, Printsess, Kuninganna, Sidrun, Ufo, Mooni, Rosin, Ellu, Ingel, Susanna, Jänes, Musi, Lüpsik… need lehmad on vaid murdosa Salme põllumajandusosaühingu eestvedaja Raimond Elliku rohkem kui 120-pealisest lüpsikarjast.

Raimond Ellik tunneb kõiki oma loomi nime-, numbrit-, nägu- ja udaratpidi. Hetkel on kaksteist aastat tagasi alguse saanud ning 2001. aastal mahepõllumajandusele üle läinud osaühingu edukaim lehm möödunud aastal 10 000 kg piima andnud Kõnni. „Vanim lehm on 1994. aastal sündinud, tema lüpsab stabiilselt 7000 ringis,“ lisab ta.

Päevas läheb farmist kombinaati üle kahe tonni piima, ülejäänud söödetakse loomadele ning müüakse koha peal. „Kokku lüpsavad lehmad päevas natuke alla kolme tonni,“ teab mees, kelle jaoks praegu makstav 3.90 liitrilt on normaalne, kuid täielikult muremõteteta saaks elada 60 sendi võrra kõrgema liitrihinna korral.

Lisaks enamikus eesti punast tõugu lehmadele on farmis lihaveised, kanad, kalkunid, kitsed, sead ja lambad. Viimaste kasvatamise kavatseb Ellik peagi lõpetada, ei tasuvat ära. Ülejäänud loomade puhul on tootmine-tarbimine pidevas ringluses. „Näiteks kui vasikal on kõht lahti, siis saab kanamuna anda,“ selgitab mees. „Kui ühest jääb midagi järele, kõlbab teisele.“

Farmis peab kõiki ameteid, alates juhist kuni lüpsjani välja, Ellik ise. Lisaks on tal neli abilist. Samas kinnitab ta, et lüpsjaametit ta kellegi teise hooleks ei usalda. „See töö on mul nagu hobi,“ räägib Ellik, kes juba väikese põngerjana lehmasõimes magas ning juba viieselt piimalüpsil käe valgeks sai. Lehm oli tema enda nimekaim, muuseas.

Elliku tööpäev algab kolmveerand kolm, mil ta läheb karjamaalt lehmi lauta ajama. „Panen loomad kinni, viiest hakkan lüpsma. Kaheksa-pool üheksa lõpetan. Ajan karjamaale tagasi,“ kirjeldab mees oma päevakava.

„Uuesti lähen karjamaalt ajama kahest, neljast hakkan lüpsma. Kaheksa ajal lähevad tagasi.“ Mida aasta edasi, seda rohkem hakkavat tunda andma unepuudus. Kolm-neli tundi öösel ja tund-poolteist päeval – sellest enam ei piisa. Et koju Valjalga sõiduga mitte aega kulutada, on Ellik lauta seadnud sisse väikese toa.

Lisaks 500 hektarile maale (200 sellest on omandis, üle 100 hakkab olema kasutusvalduses ning 100 hektarit on renditud) ja sadadele loomadele osaleb Ellik ka harrastusteatri tegemistes (näitlejaamet on südamelähedane lapsest saadik), on valitud Salme valla volikogusse, tegeleb äikesevaatlusega, kirjutab luuletusi. Hetkel on käsil raamat isiklikult kogetud sõjaväeelust Mägi-Karabahhis. „2009. aastaks tahan valmis saada,“ ütleb Ellik.

Kalmer Poopuu, Salme vallavanem:

Tubli mees. Fanaatik. Nende najal elu püsib, aga ta peaks rohkem iseendale mõtlema. Ärgu ennast tööga ära tapku.

Argo Lilleoja, farmitööline:

Ennastohverdav, igati tubli mees, töölistele mõtlev ülemus. Saavutab oma eesmärgid ja sihid.

Print Friendly, PDF & Email