Muhulane Jaan Kesküla näeb väiketootjate võimalusi

Muhulane Jaan Kesküla näeb väiketootjate võimalusi

 

27 aastat tagasi Eesti Maaülikoolist (tollal Eesti Põllumajanduse Akadeemia) agronoomidiplomi saanud Muhu Linnuse küla Aadu talu peremees Jaan Kesküla on oma saare patrioot, südamega ning t e a d m i s t e ja kogemustega põllumees.

Mehe mitmekülgsusest annavad tunnistust tema tegemised vallavolikogu esimehena, mida annab mõõta koguni 12 aastaga, ja lugematu arv võite ning muid auhinnalisi kohti kergejõustikuvõistlustelt nii oma maakonnas kui ka terve Eesti ulatuses. Jaan Kesküla põhialaks oli 400 m jooks. Tudengipõlves kuulus ta Eesti juunioride koondisesse.

Kuusteist aastat on tarmukas muhulane rassinud taluperemehena, pidades enam kui paarikümnepealist piimakarja, oma sünnikodus Linnuse külas.

Miks just lüpsikari?

„Siin oli kõik olemas – laut ja maad. Tahtmist jagus ka. Asi tundus perspektiivikas. Kuigi mulle pakuti igasuguseid võimalusi, ka mandrile minekuks, kuid ma pole tahtnud Muhust kunagi ära minna,“ mõtiskles Aadu talu peremees kaunil augustikuu pühapäeval oma koduõues.

„Kuna tegin kõvasti sporti, siis pakuti mulle varianti minna treener Jaan Jürgensteini (olümpiafinalisti Laine Eriku treener – A. L.) gruppi. Algul mõtlesin metsandust õppima minna, aga tegin valiku agronoomia kasuks,” meenutas nüüdne talunik kõrgkooli saamise lugu.

Kuigi lüpsifarmi pidamine naelutab peremehe päevadeks, nädalateks, kuudeks ja aastateks talu külge (lüpsminegi on Jaani hooleks) pole farmer kunagi heietanud loobumise mõtteid.

„Üheksakümnendate aastate alguses sattusin taanlastega koostööd tegema ja sealt sain karjakasvatuse alal esimesed väärtuslikumad kogemused. Soetasin mustakirju karja. Tundus olevat hea potentsiaaliga ja nüüdne kogemus näitab, et nii ongi. Vastulöökegi on olnud, aga tegutsen edasi, sest ma olen ju põllumeheks õppinud,“ võtab talumees asja rahulikult.

Praegu on Aadu talus 23 piimaandjat. Sarvekandjaid on üldse üle 40. Lehmade arvu järgi saab Jaan Kesküla väiketootjaks pidada.
„Soomes on talunike lüpsikarja keskmine suurus 22 looma. Kui tahetakse maal elu hoida, siis peaks nägema, et ka väiketootjatel on perspektiivi.

Parlamendis ja valitsuses peitub edasimineku võti,“ väidab Jaan Kesküla
Aadu talu karja mullune toodang lehma kohta oli 7800 kg piima.
„Piimatootmine on kasumis. Jutt väiketootmise mõttetusest on natuke ülekohtune,“ hindas kauaaegne tegevpõllumees olukorda.

Ain Saaremäel, eelmine Muhu vallavanem:

„Minu meelest väga tark põllumees. See väljendub süstemaatilises lähenemises kõikidele asjadele. Jaan kaalub enne otsustamist iga asja põhjalikult. Ta peab kinni traditsioonidest, aga samas on aldis kõigele uuele. Aadu talu peremees teeb oma tööd südamega. Ise ma põllumees ei ole, kuid Jaani käest saan ammendava vastuse igale küsimusele, mis seda ala puudutab.“

Print Friendly, PDF & Email