Muhulased korrastavad metsa maetud vallavanema hauaplatsi

Muhu noortekeskuse liikmed ja Mäla küla elanikud tahavad korrastada kunagise Muhu vallavanema Ivan Ristkoki metsas paikneva hauaplatsi.

19. sajandi lõpus Muhu vallavanemaks olnud Mäla küla mees Ivan Ristkokk (1866–1922) oli erksa vaimuga talunik, kel üsna noores eas tekkis mõte lasta end matta surnuaia asemel koduaeda õunapuude ja mesipuude keskele.

Korduvalt arutas ta oma kentsakat soovi Hellamaa õigeusukiriku õpetajaga. „Ivan oli ka napsumees ja kirikuõpetaja oli napsumees ja eks siis tulevad teinekord sellised isemoodi mõtted pähe,“ teadis Ivan Ristkoki elulugu uurinud Muhu vallavolikogu liige Albert Noor. Vägevatest tammelaudadest puusärk oli Ivanil valmis juba ammu enne surma, samuti pidas ta mitu korda iseenda matuseid.

Elumaja vahetusse lähedusse Ristkokk matmisluba ei saanud, küll aga paarsada meetrit eemale heinamaanurka. Matmispaik on kirikuõpetaja poolt pühitsetud, kuid asub Hellamaa kalmistust siiski mitme kilomeetri kaugusel.

Praegu tähistab matmiskohta vana tammepuust rist. Hauaplatsi on jõudumööda korrastanud Ivan Ristkoki kaks kõrges vanuses tütart, kel on plaan paigaldada hauale tahvliga põllukivi.

Muhu noortekeskuse juhataja Arnek Grubnik ütles Oma Saarele, et keskus on nõus abistama kunagise vallavanema hauaplatsi korrastamisel.

Muhu vallavolikogu esimehe Kadri Tüüri sõnul väärib hauakoht korrastamist. „Peame teadvustama, et meil on Muhus päris palju kultuuripärandit ja siin on elanud huvitavaid ja isepäiseid inimesi. See on tegelikult väärt paik neile, kes on Muhu ajaloost rohkem huvitatud.“

Print Friendly, PDF & Email