Linnavolikogu lükkas alkoholimüügi piirangute muutmise jälle edasi

Linnavolikogu lükkas alkoholimüügi piirangute muutmise jälle edasi

 

Oma eilsel istungil lükkas Kuressaare linnavolikogu järjekordselt edasi alkoholi jaemüüki reguleeriva määruse muutmise. Seda põhjusel, et linnavalitsus esitas omapoolsed parandusettepanekud liiga hilja. Alkoholi jaemüüki reguleeriva määruse muutmise arutelul põrkusid eilsel innavalitsuse istungil kaks erinevat lähenemist.

Volikogu linnakodaniku komisjoni esimees Laine Tarvis ja eetikakomisjoni esimees Bruno Pao esitasid juba juunis kõnealuse määruse muutmisettepanekud, mis oluliselt karmistaksid Kuressaare linnas juba kehtivaid alkoholi jaemüügipiiranguid.

Tarvise–Pao ettepaneku kohaselt tuleks alkoholi jaemüük toitlustusasutustes kogu sortimendi ulatuses keelustada alates kella kahest öösel kella üheksani hommikul ning keelata ka alkohoolsete jookide kaasamüük toitlustusasutustest ajavahemikus kell 22 kuni 09.

Linnavalitsuse esitatud muutmisettepanekud, mis abilinnapea Argo Kirsi sõnul kajastavad ka praegu Kuressaare linnas valitseva koalitsiooni seisukohti, nägid vaid ette täiendavaid nõudeid alkohoolsete jookidega kauplevatele kauplustele: kauplustes, kus müügipinda 50 m2 või enam, tohiks kangeid alkohoolseid jooke müüa vaid kaupluse muust osast vähemalt 2-meetri kõrguse seinaga eraldatud letis.

Samas oleksid aga alkoholi jaemüügi ajalised piirangud kauplustes jäänud samaks (alates kella 22-st). Selline muutmisettepanek laekus linnavolikoguliikmete meiliaadressidele vaid paar päeva enne eilset istungit, märkis Laine Tarvis.

Abilinnapea Kirss, motiveerides linnavalitsuse seisukohta, ütles, et kõik piirangud peavad ennekõike olema tulemuslikud. Tema sõnul on Kuressaare linnas ligi 70 baari ja toitlustusasutust ja kui neile kehtestada alkoholimüügi ajalised piirangud, nagu seda näeb ette Tarvise-Pao ettepanek, siis oleks nende piirangute järgimise kontrollimine äärmiselt raske.

Linnavalitsuse esitatud kontseptsiooniga, et praeguses olukorras tuleks piirduda vaid nõudmiste karmistamisega alkoholiga kauplevate kaupluste suhtes ja mitte puudutada linna toitlustusasutusi, nõustusid ka linnavolikogu haridus- ja rahandus- ning majanduskomisjon.

Hariduskomisjoni esimees Piret Pihel märkis oma sõnavõtus, et kuna Kuressaare linna ümbritsevas Kaarma vallas jääks olukord endiseks, siis looks alkoholimüügi ajalise piirangu kehtestamine linna toitlustusettevõtete suhtes vaid ebaausa konkurentsi.

Bruno Pao ütles enne eilset hääletust, et juhul kui valitsuskoalitsioon peale jääb ja linnavalitsuse ettepanek tõepoolest läbi surutakse, siis „võrdub see “Langi mentaliteedi” võimutsemisega. Pao märkis, et kuigi ta ka ise kuulub valitsuskoalitsiooni, kavatseb ta alkoholi müüki reguleeriva määruse muutmisel hääletada siiski mitte parteilisest vaatevinklist vaadatuna, vaid lähtuvalt oma südametunnistusest.

Abiliinapea Argo Kirss ei osanud vastata Laine Tarvise küsimusele, miks ikkagi linnavalitsus oma ettepanekutega alles viimasel hetkel välja tuli. Alkoholi jaemüügi piiramist hakkab volikogu uuesti arutama septembrikuus.

Print Friendly, PDF & Email