Saaremaal müüdav kanepiõlu pole alkoholiregistrisse kantud (1)

Möödunud nädalal tuli välja, et Eestis, sealhulgas Saaremaal müüdav kanepiõlu Cannabia ei ole riiklikus alkoholiregistris registreeritud, mistõttu on selle müümine ebaseaduslik.

Õlle maaletooja Austan Loodust OÜ omaniku Tiiu Saksa sõnul on tegemist inimliku eksitusega. Cannabia registreeriti riiklikus alkoholiregistris juunis 2005. Tänavu kevadel sai õlu külge mahemärgistuse. Seega oleks pidanud joogi uuesti registreerima.

„Kõik muutused välisvormistuses tuleb ümber registreerida,“ märkis veterinaar- ja toiduameti turukorralduse büroo juhataja Ain Zereen, tuues välja ka uuendused pudeli väliskujunduses.

Tiiu Saksa andmetel on ettevõte alustanud protsessi, et maheõlu korrektselt registrisse saaks. Seniks õlle müük peatatakse.

Saaremaal mahedat Cannabiat müüva restorani Maheköök üks omanikke Aivar Kallas ütles Oma Saarele, et neil ei ole kohustust kontrollida, kas maaletooja on toote registrisse kandnud või mitte. Seda, et kanepiõlut võiks seostada narkootikumidega, Kallas ei arva, kuna tegemist on kanepi mitte-psühhotroopse variandiga, mille kasvatamine on Euroopa Liidus lubatud.

Sellest valmistatakse jahu, õli, šokolaadi, köit jms. „Kanepiõlle seostamine narkootikumidega on sama kui keelata leivatooted, sest on olema nisuviin ja rukkiõlu,“ märkis Kallas, kelle sõnul on antud maheõlu klientide seas väga populaarne.

Cannabia õlut (4,8 promilli) toodab Saksamaal asuv Dupetit Natural Products.

Print Friendly, PDF & Email