Pulmalised šokeerisid Kaali meteoriidikraatri uurijaid

Pulmalised šokeerisid Kaali meteoriidikraatri uurijaid

 

Kaali meteoriidikraatri uurimisega tegelevaid teadlasi šokeerib pulmaliste traditsioon loopida looduskaitse all olevasse järve pruudi neiupõlvenime sisaldavaid pudeleid.

Teadlasi jahmatanud juhtum leidis aset reedel Kaali külastuskeskuses toimunud üleriigilisel meteoriitikapäeval. „Vaatasime parajasti filmi sellest, kuidas kraatri põhjast otsiti pinsettidega õietolmutera, kui käratsev pulmaseltskond läks Kaali kraatri juurde oma tseremooniat läbi viima, mis lõppes sellega, et kraatrisse visati šampusepudel,” rääkis arheoloog Ants Kraut Oma Saarele.

Krauti sõnul on pudelite loopimine järve probleeme tekitav, kuna teadlastelt oodatakse järve kuue meetri sügavusest setetekihist ikka veel avastusi. „Iga asi, mis järve setetesse visatakse, raskendab uurimist,“ lausus Kraut, lisades, et see on ju tore, kui pulmalised seal käivad, kuid nad peavad käituma loodust säästes. Tema arvates tuleks keskkonnateenistusel, kelle järelevalve alla Kaali kraater kuulub, sellistel toimingutel silm peal hoida.

Keskkonnateenistuse juht Raivo Kallas ei ole pudeli viskamisest kraatrisse varem kuulnud ja lubab juhtida sellele looduskaitsjate tähelepanu, et niisugused asjad lõppeksid. Ametliku seisukoha kujundavad spetsialistid hiljem.

Pulmavanem Urmas Lehtsalu sõnul on pudeli loopimine järve pikaaegne sümboolne traditsioon.

„Peale meile tehtud viisakat märkust hakkasin ma tõsiselt mõtlema selle üle, et see on ju tõesti risustamine, ja luban, et midagi sellist enam seal ei juhtu,“ sõnas Lehtsalu, kes oli märkuse teinud Krautile pärast veel helistanud ja teda tänanud.

Lea Kuldsepp, kes on olnud pulmavanem 22 aastat, kutsub üles kõiki pulmavanemaid traditsioonide läbiviimisel hoolega mõtlema ka looduse peale. Vanast nimest loobumine on eestlaste pulmatraditsioon, kuid seda tuleb teha väga läbimõeldult ja samal ajal loodust säästes.

Tema on oma juhitud pulmades teinud Kaali järvel truuduse märgiks pulmakülalistest sõrmusekujulise ringi. „Pruudi nime, mis on paberile kirjutatud, olen lasknud matta puu alla, mille noorpaar oma pulmas istutab, või siis lasknud visata kusagil sadamas merre mündi, millele peigmees on pruudi neiupõlve nime kraapinud,” rääkis Kuldsepp, kes pudelite vetteloopimist õigeks ei pea.

Print Friendly, PDF & Email