Kõverad raudristid riivavad hinge ja silma (3)

Kõverad raudristid riivavad hinge ja silma

 

Kaarma kalmistule sisenejale avaneb õõvastav vaatepilt. Vanad, mitusada aastat püsinud raudristid on kõverad, üks ühes, teine teises suunas. Kaarma rahulas toimunule juhtis toimetuse tähelepanu linnakodanik, kes oli käinud seal omaste kalmul.

Vanaproua märkis, et lisaks ümberkukkunud (lükatud?) hauakividele on tundmatu vandaali lemmikuteks olnud raudristid. Varem ta sellist pilti ei Kaarma kalmistul ega mujalgi näinud pole.
Lääne politseiprefektuuri pressiesindaja Tiia Laar nentis, et viimasel ajal ei ole politseile tehtud ühtegi avaldust, mis seonduks võimaliku vandalismiaktiga Kaarma kalmistul.

Kalmistuvaht Sirje Raimla, kes on seda ametit veel lühikest aega pidanud, ei osanud samuti selgitada, mis ristidega juhtunud on: „Inimesed on rääkinud, et need on kõveraks läinud aastaid tagasi olnud tormi käes mahakukkunud puude alla jäädes.“ Seda Raimla ei usu, et hauatähiste väändumise oleks põhjustanud kellegi kuri käsi. „Meil on siin ikka rahulik olnud,“ konstateeris ta.

Seevastu metallikunstnik Avo Malm ei usu, et ristid võinuksid niimoodi kõveraks painduda eelnimetatud moel (uskumatu on see tundunud kõigile, kellele toimetus on fotosid näidanud). „Ma ikka niipalju metalli tunnen, et see ei saa õige asi olla,“ kommenteeris ta, lisades, et kindlasti on raudristide kallal kellegi kuri käsi mängus olnud. „Ma ei tea, on neid väänatud või pekstud, aga puu pealekukkumisel oleks pidanud ka ristide ülemine osa, mis on õrn sepistöö, viga saama, seda aga näha pole,“ ütles Malm ristidest tehtud pilte vaadates.

Alles hiljuti kiitis Saksamaalt Saaremaal esiisade maaga tutvumas käinud perekond Greinert meie kalmistuid – et siin võib leida ka kaugete esivanemate haudu vastupidiselt Saksamaale, kus üle 20 aasta hauaplatsidele lepinguid ei sõlmita ning alati ei ole ka võimalik nende kasutusaega pikendada. Greinertid märkisid samuti, et kui Saksa surnuaiad on väljanägemiselt väga steriilsed, siis Saaremaal on kalmistud väga hubased, sest siin vaatab vastu sajanditepikkune ajalugu.

Print Friendly, PDF & Email