Kolme Balti pealinna meerid pidasid nõu Saaremaal

Üleeile ja eile viibisid Eestis ning kohtusid Tallinna linnapea Edgar Savisaarega Saaremaal Riia linnapea Janis Birks ja Vilniuse linnapea Juozas Imbrasas.

Visiidi käigus kooskõlastati seisukohti septembris Tallinnas toimuvaks Euroopa Liidu Pealinnade Liidu (UCUE) peaassambleeks. Arutelu põhiteemaks oli pealinna ja riigi ning pealinna ja selle lähiümbruse koostöö.

Saaremaale jõudes tutvuti Kuressaarega, vaadati Kaali meteoriidikraatrit ning käidi Abruka saarel.
Tallinna linnapea Edgar Savisaar ütles, et seni polnud ta oma kahe ametivennaga veel kohtunud, sest kõik on olnud ametis lühikest aega. “Ametis olekuaega ei saa me lugeda aastates, vaid kuudes,” täpsustas Savisaar.

Edgar Savisaare sõnul on kõik pealinnad omaette keskused: Tallinn laevanduse, Riia lennunduse ja Vilnius merevaigupealinn. “Kindlasti on Kuressaarel võimalus saada Balti suvepealinnaks – ideel on perspektiivi,” arvas Savisaar.

“Siinoleku ajal tutvusime saarega. Mina olen Saaremaal korduvalt käinud, samuti on ka Riia linnapea Janis Birks varem Saaremaad külastanud, Vilniuse linnapea Imbrasas on saarel aga esimest korda,” põhjendas Savisaar Balti meeride Saaremaa külastust.
Eile Kuressaares toimunud pressikonverentsil ütles Riia linnapea Birks, et põhiliselt arutleti visiidi ajal Balti riikide pealinnade arengu teemadel. “Aga rääkisime ka struktuurifondide toetustest, mis on väga olulised tuleviku koostöö jaoks,” lisas Birks.

“Saaremaal käisin viimati 8 aastat tagasi. Selle ajaga on siin toimunud tohutu areng ja seda on hea näha,” rääkis Riia linnapea. “Regiooni areng on olnud väga kiire ja ma usun, et saavutatuga on rahul mitte ainult eestlased, vaid ka lätlased ja leedulased,” mainis Janis Birks.

Vilniuse linnapea Juozas Imbrasas ütles, et Saaremaa regioon esindab oluliselt kogu Balti regiooni, seetõttu oli siinsete oludega tutvumine vajalik.
Riia linnapea lisas, et kahjuks ei kasuta Balti riigid maksimaalselt ära kõiki ühenduse võimalusi. “Me oleme veel kaugel sellest maksimaalsest koostööst, mida meie regioon võimaldab,” mainis Birks. Peaksime küll olema uhked praeguste saavutuste üle, kuid samal ajal rohkem mõtlema oma võimaluste veel parema ärakasutamise peale, arvas Riia meer.

Print Friendly, PDF & Email