Pulli külas sinivetikate oht

Kolmapäeval avastati võimalikud sinivetikad ranna lähistelt Orissaare vallas Pulli külas. Tähelepanelik peab olema ka Pulli küla lähipiirkonnas Taalikul ja Orissaares.

Keskkonnainspektsiooni Saaremaa büroo juhataja Tõnu Ausi sõnul ei ole veel päris kindel, et tegu on sinivetikaga, aga uuringud jätkuvad. „Lähipäevil tuleb asja uurima Eesti mereinstituut,“ ütles Aus. Ta lisas, et hetkel on vetikad ranna ääres 200 m ulatuses ja levikut ei toimu.

Orissaare vallavanema kt Ivar Ansper kommenteeris probleemi
sinivetikatega järgnevalt: „See on väga ohtlik asi ja oleme üritanud infot sinivetikate kohta võimalikult palju levitada.“ Ansper lisas, et kui inimesed ei taha kõrvetada saada, siis ei tohiks ohualal ujuma minna ega ka seda vett juua.

Inimestele ja loomadele võib sinivetikas põhjustada mürgitust. Tervisekaitse Saaremaa osakonna juhataja kt Inge Balin lausus, et sinivetikad mõjuvad organismidele erinevalt, tähendades ühele suuremat ohtu ja teisele üldse mitte midagi. Sinivetikamürgituse sümptomid võivad sarnaneda tavalise gripiga. Mürgituse saanutel on sageli ka naha- ja silmaärritusi. Veidi
sinivetikaid sisaldavas vees võib ujuda, kui vett mitte alla neelata. Väikelastel võivad aga ilmneda tervisehäired juba vähesest kogusest mürgisest vetikaveest.  

Print Friendly, PDF & Email