Kreeka laeva äraviimist on takistanud halb ilm (3)

Kreeka laeva äraviimist on takistanud halb ilm

 

Sõrve poolsaare külje all asuvat Kreeka laeva vrakki ei saa ära viia, kuna valitsevad ebasoodsad ilmaolud. Pea 27 aastat tagasi madalikule sõitnud laeva hakkas teisaldama AS Ecosalvager juba aasta tagasi.

Rahvasuus „Kreeka laeva” nime teeninud kaubalaeva Volare vraki lammutamist alustas AS Ecosalvager kevadsuvel 2006.

Töödega plaaniti lõpule jõuda selle aasta numbri sees. Firma esindaja Kristjan Kalda ütles Oma Saarele, et peamine põhjus, miks ei ole sel aastal jõutud töödega lõpusirgele, on halb ilm.

„Peamine põhjus on ilmastikutingimused. Selle aasta juunis-juulis on olnud meile ebasoodsamad ilmad, kui näiteks eelmise aasta novembris,” rääkis Kalda. Samuti tuleb tegeleda tehniliste lahenduste otsimisega, kuna ees ootab töö laeva veealuse osaga, mis on üks keerulisemaid etappe.

Samas ei ole firma maha matnud mõtet, et selle aasta sees jõutakse nii kaugele, et Volare enam Sõrve säärelt ei paista. “Kui teha tõsist tööd, saaks valmis umbes kuu ajaga,” arvas Kristjan Kalda, kes samas tõdes, et aega ei ole jäänud palju, kuna juba varsti ootavad ees võimalikud sügistormid.

Kreeka lipu alla sõitnud laev Volare eksis madalikule 28. novembril 1980. aastal, olles teel Riiast Peterburi. Väidetavalt olevat laev madalikule aetud kindlustusrahade saamiseks.

Ametlikult aeti madalikule sõitmise süü tolleaegsete ebatäpsete merekaartide süüks. Valget värvi olnud laev rüüstati KGB poolt ning süüdati põlema 1980ndate keskpaiku.

Lisaks on laeva tühjendanud ja metalli lõikunud kohalikud elanikud. Iseseisvumisaastate algul lõigati laeva esiosa lahti firma V.K.J poolt, kes aga töö pooleli jättis, kuna ei suutnud arvestada, et tulikuumal laevatekil suudab tööline lõigata umbes 40 korda vähem metalli kui maismaal.
Vrakki on endale soovinud ka Salme vald, kuid tulemusteta. 2006. aastal alustas tööga AS Ecosalvager.

Print Friendly, PDF & Email