Kaitstes loomi, kaitseme ka inimesi (3)

Eilses Oma Saares kirjutasin loo metsloomade kaitsmisest autode eest. Selles oli juttu nii külgnähtavuse parandamisest kui ka sellest, et Põhjamaade eeskujul võiks ohtlikesse kohtadesse üles seada kaitsevõrgud (millega loomulikult peaks kaasnema loomadele ülekäiguvõimaluste tagamine kas tunnelite või sildadega).

 Igal aastal hukkub ka Saaremaa teedel palju loomi ning nendes samades avariides saab viga või leiab otsa ka inimesi (purunenud autodest pole mõtet rääkidagi) – kahjud on suured, osalt korvamatudki.

Muidugi võib öelda, et oleme loodusest kaugenenud ega oska metsaelanike käitumist ette näha ega nendega enam kõrvu õigesti elada – vanal ajal oli ju hobuvankriga sõitmisel teele astuv kits või põder kohe ja kaugele näha. Mis teha, inimkond on lihtsalt edasi arenenud ning tagasi metsa me ju enam ei lähe.

Olen enam kui kindel, et looduskaitsjad tõusid, kuuldes juttu kaitsevõrkudest, tagajalgadele ning kujutasid vaimusilmas ette, kuidas lehetoimetus kutsub üles kõiki teeääri tarastama. No ei kutsu. Mina isiklikult ei armasta ekstreemsusi, vaid pooldan igal pool ja ajal mõistlikku käitumist ning olen seda meelt, et nii teeäärte kordategemine, külgvaate parandamine kui kaitsevõrkude ülesseadmine peab käima kainelt kaalutledes ning lisaks loomadele tuleb kaitsta ka neid, kes igapäevaselt teedel liikumas – inimesi.

Mõned aastad tagasi käisin Helsingis Baltic Sea konverentsil. Tegemist oli Põhjamaades vabatahtlikku riigikaitsetööd tegevaid naisi ühendava iga-aastase kooskäimisega. Ja siis, kui eilne leht oli läinud trükikotta, meenus mulle just seal konverentsil kuuldud jutt Soome igapäevaturvalisusest. Kui me täna kiidame põhjanaabrite liikluskultuuri, siis kõneldi konverentsil sellest, et Soomes ei hakanud ametivõimud ennast enne üldse liigutama, kui oli ületatud liikluses plaaniline hukkunute arv.

Ma ei tea, kas ka meil eksisteerib kuskil kabinetivaikuses selline „plaanimajandus“: ametnik, kes tõmbab hukkunute puhul ristikesi ning jälgib, et plaani ei ületataks – sest pole ju mõtet enne kella lüüa ja
midagi ette võtta, kui asi tõsine.

Print Friendly, PDF & Email