Saaremaa Kapa viisid jäädavalt koju lätlased

Saaremaa Kapa viisid jäädavalt koju lätlased

 

Läinud nädalavahetusel peeti Saaremaa Kabeklubi eestvõtmisel järjekordset Saaremaa Kappa, sedakorda oli kauaaegse turniiri järjekorranumbriks 43.

Reede keskpäevaks kogunes Saaremaa Ühisgümnaasiumi aulasse 24 kabemängijat Eestist, Lätist ja Venemaalt. Selline arv tekitas paraku teatavaid probleeme turniiri peakorraldajale, Saaremaa Kabeklubi juhile Jaan Truule, sest ei jätkunud mängijaid rahvusvahelise kabe ja naiste eraldi turniiride tarbeks. Nii võeti vastu n.-ö. saalomonlik otsus, et kõik kohaletulnud mängivad ühel turniiril, kus kavas vene kabe.

Kolm päeva kestnud seitsmevoorulise turniiri võitjaks tuli sajaruudulise kabe rahvusvaheline suurmeister Laimonis Zalitis Lätist Iecava võiskonnast. Siinkohal tuleb mainida ka seda, et miskipärast ei ilmutanud tänavuaastase turniiri vastu huvi Eesti tippkabetajad, mis tegi Zalitisele turniirivõidu kindlasti kergemaks. Kui Zalitis kogus 5,5 punkti seitsmest võimalikust, siis teisele kohale platseerus pool punkti vähem saanud andekas läti noormees Martinš Junkurens (Iecava). Turniiril peakohtunikuna tegutsenud Gunnar Usinale valmistasid kohtade selgitamise juures peavalu Vladimir Danilov (Riia Daugmale-Dama) ja Rudolfs Tomass (Kuldiga). Mõlemad kogusid 4,5 punkti, kuid harvanähtavalt olid Bucholzi koefitsent ja kõik võistluste juhendis olnud lisakriteeriumid nende vahel võrdsed! Nii jäidki need läti mängijad kolmandat ja neljandat kohta jagama, omavahel jagati lõpuks ära ka auhinnaraha.

Parim eesti mängija oli turniiril kõrgeimat reitingut omanud Raivo Rist Hiiumaalt, kes samuti 4,5 punkti seitsmest võimalikust sai, kuid koefitsendi järgi pidi viienda kohaga leppima.

Parima saarlasest kabemängija au kuulus tänavu vanameister Paul Antsaarele Kõljalast, kes kogus pooled võimalikest punktidest. Sama tulemusega lõpetasid turniiri ka Jaan Truu (Kuressaare) ja Rein Kirst (Laimjala), kuid Bucholzi koefitsent oli Paulil parem. Lahtiseletatult pidi Antsaar loosi tahtel kohtuma lõpuks paremaid kohti saanud mängijatega kui Truu ja Kirst.

Parim naismängija oli 4,5 punktiga Jekaterina Agapova Riiast, kes koefitsendi järgi edestas samapalju punkte kogunud Regina Pironeni Iecava võistkonnast. Kolmas oli meie naismängija Inge Roots (3 p.)
Võistkondlikult osutus kolmandat korda järjest parimaks Iecava võistkond Lätimaalt, mis tähendas aga seda, et Saaremaa Kapa viisid jäädavalt koju nemad. Korraldajatel tuleb järgmisel aastal uus rändauhind muretseda. Iecava võistkond kogus 19,5 punkti 28-st võimalikust ja võistles koosseisus Laimonis Zalitis, Martinš Junkurens, Talivaldis Rumitis ja Regina Pironen. Teise koha sai 15,5 punktiga Riia võistkond Daugamale-Dama – Vladimir Danilov, Anatoli Anissimov, Vladislav Kitlerjuk ja Jekaterina Agapova. Kolmanda koha saavutas 13,5 punktiga Saaremaa esimene võistkond koosseisuga Paul Antsaar, Jaan Truu, Rein Kirst ja Inge Roots. Neile järgnesid Pärnu (9,5 p.), Kuldiga (9 p.) ja Saaremaa II (8,5 p.).
Saaremaa Kabeklubi tänab Saaremaa Ühisgümnaasiumi ja kõiki teisi, kes tänavuse turniiri õnnestumisele kaasa aitasid.

Print Friendly, PDF & Email