Suri Ingmar Bergman

Eile suri oma kodus Rootsis Farö saarel üks 20. sajandi mõjukamaid filmirežissööre Ingmar Bergman, teatas lavastaja tütar Eva uudisteagentuurile TT.

89-aastaselt surnud Bergman saavutas rahvusvahelise tuntuse filmiga “Seitsmes pitser” (1957), tema linateos “Fanny ja Alexander” (1982) pälvis neli Oscarit, sealhulgas parima võõrkeelse filmi preemia.

Paljude filmisõprade hinnangul oli Bergman 1950.–1960. aastate suurim filmilooja. Bergmani käsitletud teemade tõsidus jättis ta laiemale publikule kaugeks, kodumaal süüdistati teda koguni selles, et ta kujutas Rootsit neurootikute maana.

Bergmani esimene filmi “Kriis” valmis 1945. aastal, kuid laiem tuntus tuli 1956. aastal Cannes’is linastunud filmiga “Suveöö naeratused”. Enam kui kolme aastakümne jooksul valmis Bergmanil keskmiselt üks film aastas.

Rootsis eeskätt lavastajana tuntud Bergmani töid kritiseeriti nende sünguse ja raskestimõistetavuse eest. Keskseteks teemadeks Bergmani loomingus olid armastus, üksindus, äng ja suhted jumalaga. Kesksel kohal olid Bergmani teostes ka naised, ta käsitles sageli naise hinge saladusi.

Bergman oli kümme aastat abielus eestlannast pianisti ja kirjaniku Käbi Lareteiga, kellega tal on režissöörist poeg Daniel.

Ka pärast ametlikku pensionilejäämist töötas Bergman väsimatult, lavastades televisioonile ja kirjutades stsenaariumi, mille seas autobiograafiline saaga “Parimad kavatsused” tõi režissöör Bille Augustile 1992. aastal Cannes’i filmifestivali peapreemia Kuldse Palmioksa.

Print Friendly, PDF & Email