Karala kutsub teisele Mõõkkala jooksule

Kui Silma Manda (Amanda Puss) üheksa aastat tagasi 4. augustil õhtul linnasõidult tagasi koju jõudis, oli abikaasa Ruudil (Rudolfil) ja poeg Jaagul talle üllatav teade. Nad olid päeval rannast leidnud imeliku eluka.

Kindlalt oli teada, et elukas oli surnud ja et meri ta kaldale uhtus. Elukal olid kalale omased tunnused: uimed, lõpused, soomused. Mis aga ehmatas, oli eluka pikk mõõga moodi nina ja see, et ta oli ikka päris pirakas.

Abi otsiti teadjamatelt. Üheks abimeheks sai mereajaloolane Bruno Pao, kes arvas, et küllap on ta tulnud muhulaste kuulsat tuura Mariat otsima, olgu ta siis Joosep – mitte küll tuur,vaid mõõkkala. Hiljem Joosepi lahkamisel selgus, et ta polegi Joosep ja nii sai temast Karala sümbol mõõkkala Josephina. Praegu elab Josephina oma teist elu muuseumis.

Möödunud aasta augustis, kui meres hukkunutele mälestusristi püstitamisest Roopa randa Karalas sai 10 aastat, korraldati jällegi Bruno Pao ärgitusel selle auks seal rannas Mõõkkala jooks. Üritus õnnestus – ilm oli ilus, osavõtjaid – eriti rahvajooksust – palju, autasusid ja meeneid jagati nii 5000 m jooksu võitjatele kui 2500 m rahvajooksust osavõtjatele, kalasupist rääkimata.

Tänavuse Mõõkkala jooksu otsustasid korraldajad pühendada Karala külas toimunud edukatele haridus- ja kultuurisündmustele. Oli meil ju talvel koolitus „Elu on hoiak 2“, toimus küla IV kokkutulek, põhikooli lõpetasid edukalt kolm meie küla tüdrukut ja kaks poissi, nende hulgas Kristina Oolu kiituse ja hinnatuima kaaslase tiitliga. Saarte mängudel Rhodosel esindasid Saaremaad Karalast Signe Lonks ja Tõnis Juulik.

Tänavune Mõõkkala jooks algab Karalas Roopa rannas 5. augustil kell 17. Tulge jooksma, te ei kahetse!

Helve Teern

Print Friendly, PDF & Email