Jaanus Tamkivi lubab augustist taas maid vahetada

Keskkonnaminister Jaanus Tamkivi saadab valitsusse maadevahetust taas käima lükkavad määrused, mille tähtsaim muudatus on see, et pärast aprilli teadlikult looduskaitsealana ostetud maid riik enam ringi ei vaheta, vahendas Postimees Äripäeva uudist, märkides, et hiljemalt järgmisel nädalal esitatakse need eelnõud valitsusse arutamiseks.

Määruste järgi saab alates 1. aprillist ostetud looduskaitsealuseid maid vahetada riigiga vaid siis, kui maa on saadud pärimise teel, abikaasalt, vanematelt või vanavanematelt. Need maad, mis on ostetud enne seda, tuleb riigil aga muude maade vastu vahetada ja selliste vahetuste korda määrused täpsustavad.

Vahetusmenetlusi, mis on algatatud enne 1. aprilli, on pooleli 470 kinnisasja suhtes. Tallinnas ootavad vahetamist kümnetele ärimeestele kuuluvad 47 hektarit looduskaitsemaid Pirital, Nõmmel ja mujal. Määrustes täpsustatakse kriteeriume, mille alusel valitakse riigile kuuluvate kinnistute hulgast välja vahetatav kinnisasi.

Eelnõu kohaselt pakutakse vahetusmaa sama või piirneva kohaliku omavalitsuse territooriumilt võimalikult võrdväärsete maade hulgast. Juhul, kui samas piirkonnas võrdväärsed maad puuduvad, võib pakkuda vahetusmaa ka teises võrdväärse turusituatsiooniga piirkonnas, kusjuures jälgitakse sarnaseid kõlvikuid ja kasvavat metsa.

Print Friendly, PDF & Email