Muhu väina regatt jõudis lõpule 50. korda

Rasketes ilmastikuoludes sõidetud nädalapikkune 50. Muhu väina regatt lõppes laupäeval Roomassaare sadamas. Regatil, mis oli ühtlasi ka Eesti meistrivõistlused avamerepurjetamises, jõudsid medaliteni kolm saarlaste paatkonda.

Hinnatavaim neist medalitest oli Kristiina Klaosi juhitud Vesileenu jõudmine kolmandas arvestusgrupis pronksmedalile. Neljandas grupis, kus riigi meistrimedaleid ei jagatud, oli hõbedal saarlaste Zoo (Rando Keskküla) ning pronksil Pinta (Harri Kenk).

Pesumasina tunne

Marsruudil Pärnu–Kihnu–Ruhnu–Roja–Roomassaare sõidetud võidusõidul said osalejad tunda tugevat tuult ja ekstreemseid olusid. Paljud võistlejad võrdlesid taolise ilmaga sõitmist pesumasinas loksumisega.
Ka pronksmedali võitnud Vesileenu kapten Kristiina Klaos pidas ilmastikuolusid keerulisteks. „Raske oli,” kinnitas Klaos. „Meil on suhteliselt väike alus ka, seega loksutab ikka kõvasti,” ütles Klaos, kes naeris, et keegi olevat küsinud ta käest, kuidas sellise pesumasinaga üldse sõita saab. Klaosi sõnul ei osanud nad medalit küll kindlalt loota, kuid väikesed ootused olid olemas. Lisaks kolmanda grupi pronksile tunnistati Vesileenu ka regati parimaks naiskonnaks.

Üks murdunud mast

Sõidul, kus esimene etapp tuli tugeva tuule tõttu ära jätta, siiski suuremaid õnnetusi ei juhtunud. Võistluse peakohtuniku Aivar Lausi sõnul oli üks murdunud mast ning mõned väiksemad purunemised tuulte tugevust arvestades siiski väike asi. Samas tunnistab peakohtunik, et otsuste tegemine taolistes oludes on keeruline. Lausi sõnul tuleb eelkõige jälgida, et võistlejatel oleks turvaline ja ei maksa asjatult riskida inimeste ja varustustega. „Pärnus jätsime näiteks sõidu ära, mõni käis küll proovimas, kuid lõhkusid ennast seal,” rääkis Laus.

Üldises taseme kohta tõdes Laus, et võistkondade ettevalmistuse tase on tõusnud. Kokkuvõttes jäi Laus regatiga rahule. Kokku osales 50. Muhu väina regatil 504 sportlast 83 jahil. Lisaks eestlastele ka venelased, lätlased ja soomlased.

Juubeliregati juures oli huvitav fakt, et väina, mille nime regatt kannab, seekord ei jõutudki. Kas sellist asja on enne ka juhtunud, peakohtunik Laus öelda ei osanud.

Print Friendly, PDF & Email