Meie sõbrad soomlased

Oli aeg, mil iga endast lugupidav eestlane pidi omama vähemalt ühte „kodustatud“ soomlast. Esimese Soomes-käiguga tõi Nõukogude Liidu taaga alt vabanenud inimene endale kindlasti kohviautomaadi. See, kel rohkem vedas, sõitis põhjanaabrite juurest koju pruugitud autoga. Oli humanitaarabi aeg ning heade inimestena ulatasid naabrid meile oma abikäe.

Mäletan, et kunagi Tallinna töölisühika ajal tõi üks tänane tuntud teletäht endale esimeselt kap-maa reisilt kaasa sõbra vana pesumasina ning meie naabrinaisega ei suutnud ära imestada, mida ta istub seal õhtu läbi esikus maas. Uudishimu pani vaatama ning leidsime naabrimehe oma uue pesumasinaga sokke pesemas. Sokid pöörlesid masinas ning nende kandja istus maas ja „jälgis mängu“.

Olen täiesti kindel, et peame olema tänulikud neile, kes on aidanud meid üle saada rasketest aegadest. Sest meil oli ju omal ajal tegelikult häämeel nii pastapliiatsi, sukkpükste, peetud T-särgi kui ka kohvipaki üle.

Mis aga on juhtunud 15ne aastaga? Me teame küll, et saare majandus elab suuresti turismi peal, kuid ometigi on üsnagi laialt levinud võõristav suhtumine meie naabritesse. Et käivad siin oma laia joonega ja tunnevad ennast nii, nagu neile oleks kõik lubatud. Muidugi on osa siin süüd ka nn vodkaturistidel, kuid nagu meil üldiselt on kombeks, kipume me üldistama ja kangesti näpuga näitama. Mis sellest, et me ise mitte kaua aega tagasi rõõmustasime hõimuvendade tuleku (või sukkpükste ja kohvipaki?) üle ning nüüd, mil esmaseid vajadusi suudame endal ka ise täita, pole „vanad sõbrad“ enam seda väärt, et neid sõpradeks pidada.

Tegelikult on soomlane minu meelest lahe rahvas. On uhke rahvas, kellele on oluline oma isamaa ning rahvuslikke tundeid peetakse seal kõrgelt au sees. Olen käinud külas klaveriõpetajal, kelle koduses kabinetis rippus aukohal Mannerheimi pilt. See tekitas minus kadedust, tõesõna, sest otsime ju meie jätkuvalt vigu oma suurmeestes ning parema meelega läheme ise Soome sulaseks, kui oma isade maad harime.

Print Friendly, PDF & Email