Lustjalas hakatakse meisterdama raamatuid pimedatele lastele

Lustjalas hakatakse meisterdama raamatuid pimedatele lastele

 

Lustjala mängumaal on kindel soov hakata valmistama puuteraamatuid pimedatele lastele ning minna esimese raamatuga sügisel Prantsusmaale Tactuse konkursile.

Eile tutvustaski Lustjalas pimedatele lastele mõeldud puuteraamatuid Soomes elav, kuid Eestist pärit Sülve Sarapuu, pime naine, kes võtnud endale ülesandeks aidata vaegnägijaid lapsi.

„Kombatavaid ehk puuteraamatuid valmistatakse käsitööna neile lastele, kes ei näe,“ rääkis Sarapuu, „tahaksin, et neid raamatuid hakataks ka Saaremaal valmistama.“ Raamatud, mis on vähemalt A4 suuruses, valmivad käsitööna, igaüks neist on unikaalne ning praegu on Tallinnas asuvas Eesti pimedate raamatukogus vaid mõned sellised eksemplarid, mida siis lapsed, kes ei näe, saavad sealt laenutada.

Raamatutes on õmmeldud ruumilised pildid ning tekst nii tavakirjas kui ka Braille’- ehk punktkirjas. Sarapuu sõnul on pimedatel lastel nende raamatute kaudu võimalik teada saada, millised asjad neid ümbritsevad. Loomad on raamatutes karvased, puidust esemed ongi tehtud puust. Suuresti sõltub nende raamatute väljanägemine looja fantaasiast, kuid raamatute tegemisel tuleb silmas pidada ka omi reegleid. Nii näitas ka Sarapuu Lustjala-rahvale raamatut, mida tema laste kätte ei annaks, kuna sinna olid ruumilised pildid kinnitatud liimiga.

Eilsel õppetunnil sai Lustjalas ise proovida, kuidas on „lugeda“ puuteraamatuid. Selleks pandi kohalolijatele ette silmakatted ning pilte sai uurida vaid käsikaudu. „Minul tekkis küll suur abituse tunne,“ ohkas Lustjala perenaine Katrin Karu, kelle sõnul pani sukeldumine pimedate maailma paljude asjade üle teisiti mõtlema.

Tegelikult oli ka Karu see, kelle initsiatiivil eile puuteraamatud Kuressaarde jõudsid. „See kõik oli juhuste rida,“ rääkis ta esimesest kohtumisest puuteraamatuga ühel Tallinnas peetud konverentsil aasta tagasi. „Kuna ka meil siin Lustjalas käivad igasugused lapsed, mõtlesingi, et selliste raamatute, mida nii väga vajatakse, valmistamine ongi üheks väljundiks, kuidas terved lapsed saavad haigetele rõõmu valmistada.“

Esimese Lustjalas valmistatava raamatuga plaanitakse sügisel minna rahvusvahelisele konkursile Tactus Prantsusmaale, kuid Karu peas käivad juba mõtted, kuidas jõuluks valmis saada üks tõeline kogupere jõuluraamat, mis mõeldud sellisele perele, kus teiste kõrval kasvamas ka pime laps. „Tahaksime, et meie jõuluraamatust oleks rõõmu kogu perele,“ ütles ta.

Print Friendly, PDF & Email