Nasva elanikud protestivad jalgrattatee asukoha vastu (6)

Nasva elanikud protestivad jalgrattatee asukoha vastu

 

Kaarma vallal on plaanis rajada Kuressaarest Tehumardile viiv rattatee. Nasva elanikud on aga küla läbiva lõigu rajamise vastu 40 allkirja kogunud ning loodavad, et rada ehitatakse keskusest eemale mere äärde.

Esmaspäeval korraldati kohalikele elanikele tee ehitamist puudutav koosolek. Lisaks vallaametnikele olid kohal teedevalitsuse ja keskkonnateenistuse inimesed. Oma Saare toimetusse pöördunud Nasva küla elanik sõnas, et kohalikke koosviibimisel kuulda ei võetud ning arvatavasti jääb otsustamine ikka kahe-kolme ametniku õlule.

Vald üksi ei otsusta

Kaarma valla ehituse peaspetsialist Peeter Arikase sõnul võetakse lõplikul otsustamisel siiski kuulda nii maaomanikke kui ka konsultatsiooni ja arendusettevõtte Hendrikson & Ko spetsialistide koostatud analüüsi kolme asukohavariandi plusside ja miinustega. Tee plaanitakse rajada kas mere äärde, Nasva küla läbiva peatee põhja- või lõunaküljele.

Peeter Arikas lükkas ümber külaelaniku väite, nagu ehitataks tee täielikult eramaale ning selle eest peaksid inimesed veel maamaksu tasuma.

Eramaale saab tema sõnul rattatee ehitada vaid maaomanike nõusolekul ning ilma selleta Kaarma vald kohe kindlasti tegutsema ei hakka. Arikas tõi näite äsja avatud Upa-Kuressaare jalgrattateest, mis ehitati teeäärsete maaomanike loal ilma suurema kärata.

Arikase väitel uus jalgrattatee eramaid võib-olla ei puudutagi. Tema sõnul lõppevad kõik kinnistud kusagil ära ning jalgrattatee on võimalik läbi küla rajada ka nii, et eramaadelt läbi ei lähe.

Liiklus mere äärde

Kuigi täpsemad uuringud veel käivad, on Arikase sõnul selge, et mereäärne variant on kõige kulukam, kuna seal puudub olemasolev sõidutee. Protestiv külaelanik aga ei mõista, miks koosolekul mereäärse tee mõte justkui välistati. „Ratturitel oleks vee ääres puhta õhu käes hoopis parem sõita, kui tänaval autode heitgaase sisse hingata,“ lausus naine. Külaelanikud peaksid parimaks variandiks kogu maantee mere äärde suunamist, mis liikluse külakeskusest eemale viiks. „Nagu Orissaares,“ sõnas ta. Nasval olla juba praegu auto autos kinni ja rattatee rajamisega hulleneks olukord veelgi.

Peeter Arikas sõnas, et kuigi kohalikud elanikud on valla plaanide suhtes protesti avaldanud, proovitakse olukord siiski rahumeelselt lahendada ning juhul, kui tee peaks sattuma eramaale, arutatakse asja konkreetse maaomanikuga. Kui tee kinnistuid ei puuduta, on otsustajaks Saarte teedevalitsus.

Kuressaare-Tehumardi teelõigu täpne asukoht otsustatakse sügisel, kuid selle rajamist ei alustata Peeter Arikase sõnul enne 2009. aastat.

Print Friendly, PDF & Email