SuperMoto näitas saarlastele maailmataset (1)

SuperMoto näitas saarlastele maailmataset

 

7. juuli hommikul tõusid tavapäraste lennukite asemel Kuressaare lennuväljalt taeva poole lärmavad mootorrattad, Quad Racer’id ja tihedad suitsupilved.

Rahvale pakuti harukordset võimalust näha oma silmaga rahvusvahelist motospordiüritust koos selle juurde käivate kaunite pikajalgsete tüdrukute ja külma õllega ning erilise maiuspalana serveeriti publikule ka Jaak Maed koos ülejäänud eesti murdmaasuusatajate paremikuga.

Saaremaal on võimalus näha rahvusvahelisel tasemel motospordiüritust suhteliselt väike. Kõik teavad ja ootavad pingsalt sügisest Saaremaa rallit, teised üritused jäävad paraku tahaplaanile.

Juba teist aastat toodi Kuressaare lennuväljale eesti supermoto paremik koos rohkete väliskülalistega. SuperMoto Saaremaa Grand Prix jälgimise eest piletiraha ei küsitud, mistõttu oli kohale tulnud päris palju publikut. Korraldajate sõnul ei olnudki võistluse eesmärk millegi teenimine, vaid pigem andmine.

Nimelt loodavad ürituse toimumise taga seisvad inimesed Eestis veel lapsekingades olevat spordiala supermotot laialdasemalt tutvustada. Ala on alguse saanud Ameerikast ja aastate pärast prantslaste poolt uuesti üles korjatud. Supermoto rada sisaldab kohustuslikult nii asfalti kui kruusa ja vähemalt ühte trampliini. Eestis alles populaarsust koguva ala esimene kodumaine võistlus toimus aastal 2002 just Saaremaal.

Kell 13 anti päeva esimene võistlusstart PitBike’idele. Stardi–finišisirge oli publikuga ääristatud ja huvi näis suur. Iga mees otsustas ise, kas ta naudib võidusõitu õllega või vastupidi ja ka seda, kus ta seda parasjagu teeb. Nimelt ei olnud turvaaladest kinnipidamisele väga keskendatud. Kui huviline aga rajale tõesti juba liiga lähedale kippus, sekkus loiult ka turvameeskond. PitBike’ide poodiumikohad kuulusid Patrick Palsile, Pals Pransile ja Marko Lepikule.

Suuremate rataste võistlustulle jõudes elavnes ka publik. Open Goldfren klassis tegi kaasa ka kaks saarlast. Open B-klassis numbri 57 all sõitnud Meelis Vahter oli ka lennuväljale ehitatud raja kruusalõigu autor. Oma konstrueeritud rajal kihutas Vahter välja 7. koha. Esikolmikukohad võtsid Miika Oinonen, Sven Simulask ja Markko Adelberg. Open A-klassis sõitis 6. koha välja Andre Kiil, olles selle tulemusega lõpuprotokollis esimene eestlane. Saarlasega ratas-rattas kihutasid ka MM-il sõitvad supermototähed Mauno Sakari Hermunen, Toni Klem ja Juho-Antti Johansson, kes võtsid nimetatud järjekorras ka klassi kolm esimest kohta.

Päeva üheks põnevamaks sõiduks kujunes kindlasti neljarattaliste Quad Racer’ite võidukihutamine. Nagu teistegi võistlusklasside puhul ei suutnud eestlased ka viimases võistlusklassis peavõitu koju jätta. See läks Alekseijs Kuzminsile, kellele järgnesid Timo Lehto ja Janek Soidla. Eks anna supermoto uudsus Eestis ka tulemustes tunda. Võib aga loota, et mõne aasta pärast kihutavad eestlased motokrossi eeskujul ka supermoto trampliinidele võistlejate rivi tipus.

Eesti suusaparemik rullidel ja Saaremaal

Kui kõikide klasside esimesed sõidud peetud, pakuti publikule tunnike vaheldust. Tähelepanelikumad spordisõbrad olid juba kindlasti varemgi märganud rajast veidi eemal rullsuuskadel liikuvat seltskonda ja vaikselt ringi luusivat Eesti suusakoondise peatreenerit Mati Alaveri. Ürituse suursponsor Silberauto tõi otse Haanja treeninglaagrist saarlaste silmade ette kogu Eesti murdmaasuusa A-koondise. Kohal ei olnud vaid Andrus Veerpalu, kes ravib jätkuvalt oma haiget põlve.

Publiku rõõmuks seadsid ülejäänud 7 koondislast end stardijoonele ja pidasid maha kerge kesksuvise suusavõistluse. Lõpusirgel võttis Aivar Rehemaa eest võidu Anti Saarepuu. Kui eestlaste paraadspordiala tähtede nägemine publikut veel üles ei kütnud, siis kindlasti tegi seda oma etteastega Stunt Moto Show Soomest ja neid saatev tantsutüdrukute rühm Saaremaa MotoGirls. Kui kaks soomlast tagarattal ja esirattal, sadulal püsti või hoopis lamades mööda kihutasid, oli tunne, et maailm on jõudnud oma õuele.

Hendrik Kuusk

Print Friendly, PDF & Email