Saarlanna ei astunud pjedestaalile

Leana Vahter ei läinud Rhodosel naiste kuulitõuke autasustamisele, kuna saarlaste arvates oli temalt kulla äravõtmine ebaõiglane. Siiani on kõik protestid jäänud rahuldamata.

Saanud kergejõustiku alakomisjonilt otsuse jätta kuldmedal Jersey saare esindajale Lauren Therinile, otsustasid saarlased otsuse edasi kaevata mängude peakomiteele. Sellest teavitati ka kergejõustiku esindajaid, paludes medalitseremoonia edasi lükata. Ala sekretäriks olnud Guernsey saare esindaja ei pidanud saarlaste palvet aga millekski, ähvardades hoopis Vahter diskvalifitseerida. Kui Saaremaa esindaja Raivo Kallas viitas, et saarlastel on IAAF-i (Rahvusvaheline Kergejõustikuliit) reeglite järgi õigus, teatas kohtunik, et need reeglid Saarte mängudel ei kehti.

Saarlased esitasid protesti mängude peakomitee tehnilisele komisjonile, kuid peaasjalikult inglastest koosnev komisjon seda protesti ei rahuldanud.
Saaremaa delegatsiooni juhi Mati Mäetalu sõnul ei olnud komisjonilt eriti muud otsust oodatagi, kuna selge on, et mängitakse inglaste reeglite järgi.

„See on ilmselge ärategemine Inglismaa saarte poolt, et saada ühele võistlejale kolm kulda – Therin sai kulla nii kuulitõukes, kettaheites kui ka odaviskes. Ausa mängu reegleid eirati täielikult,” kommenteeris Mäetalu, kinnitades, et saarlaste jaoks on Vahter ikkagi kuldmedali võitja.

Leana Vahter ise ütles, et kuulitõuke medali ümber toimuv tema edasist võistlemist ei seganud.

Autasustamistseremoonial pisaraid valanud ja kulla kaela saanud Lauren Therin väitis, et tal ei oleks kahju seda medalit ära anda ning kogu asja olevat üles keerutanud treenerid. Samas on teada, et esimesena läks protestima just Therin.

Saarlased otsustavad edasi protestimise pärast peakomitee otsusega tutvumist.

Print Friendly, PDF & Email