Mängud avati tulevärgi, laserite ja venitamisega

Mängud avati tulevärgi, laserite ja venitamisega

 

XII Saarte mängud avati laupäeval suurejoonelise vaatemänguga rahvast täis Rhodose antiikstaadionil. Pea tund aega kestnud Helixi tänavateatri antiikse etenduse sisu jäi küll paljudele arusaamatuks, kuid oma efektidega lummas see enamikku.

Täna (eile – toim) võis mängude lehest lugeda, et tegu oli poeemil „Theogonia“ põhineva lavastusega, mis kirjeldas jumalate sündi, nende seost loodusega ning maa, vee, õhu ja tule tekkimist.

Eesotsas eelmiste mängude korraldaja, Shetlandi saare esindajatega, sammusid lippe lehvitades üle staadioni 25 saare sportlased. Eesti lipu tõi antiik-staadionile kergejõustiklane Madis Kallas. Nagu igal koondisel, sammus ka saarlaste ees kohalikes rahvariietes neiu, kandes silti saare nimega nii delegatsiooni emakeeles kui ka kreeka keeles. Saarlaste delegatsiooni kuulub seekord 165 liiget.

Avatseremoonia kulminatsiooniks kujunes etendus, kus sai näha antiiksete näomaalingutega tantsijaid, tulevärki ja lasereid. Paraku olid sportlased pandud istuma lavast kõige kaugemal asetsevale tribüünile ja paigaldatud ei olnud ka ühtegi ekraani.

Algselt lubatud 25-minutilise etenduse asemel kestis teatritükk hoopis tund aega, mistõttu paljud sportlased hakkasid poole ürituse pealt lahkuma, et ennast järgmise päeva võistlusteks välja puhata. Meie Madis Kallas kommenteeris toimunut kokkuvõtvalt, et aru ei saanud mitte midagi. „Eriti midagi ei näinudki,” sõnas Kallas.

Etenduse lõppedes hakkas enamik publikust lahkuma, saamata aru, et vaatamata juba lubatud lõppkellaaja ületamisele on show alles poole peal. Toimumata oli ka traditsiooniline veetseremoonia, kus kõik saared oma kodust kaasatoodud vee ühtekokku valavad.

Kui eelmistel mängudel oli selleks valamiskohaks olnud purskkaev, kust siis ühinenud vesi purskama pandi, siis seekord juhatati veekandjad koristamata lavale ja paluti neil kallata vesi mingisse suvalisse auku konstruktsioonide vahel. Keegi sellele eriti tähelepanu ka ei pööranud. Rahvas jalutas juba rahumeeles üle staadioni minema. Lipp jäigi heiskamata ja vesi voolama panemata. Sest kõik läksid koju ära.

Meie delegatsiooni juht Mati Mäetalu kommenteeris toimunut napisõnaliselt: „Ei jätnud mingit muljet.”

Saarte mängud lõpevad 6. juulil.

Rohkem loe rubriigist Saarte Mängud!

Print Friendly, PDF & Email