Tänane päev möödanikus

Nelisada kolmkümmend aastat tagasi, 1577. aasta 28. juunil sündis tuntud flaami maalikunstnik Peter Paul Rubens. Kuna tookord oli Flandria Hispaania valitsemise all, siis veetis Rubens oma varajase lapsepõlve välismaal. Alles pärast isa surma, olles 10-aastane, naasis ta koos emaga Antverpenisse. Seejärel elas ja töötas Rubens Itaalias ja Prantsusmaal.

Vana kalendri järgi 245 aastat tagasi, 1762. aasta 28. juunil kuulutati Peterburis asuvas Kaasani katedraalis Venemaa keisrinnaks saksa päritolu printsess Sophie Frederike Auguste Anhalt-Zerbst, kes ajaloos on rohkem tuntud Katariina II nime all.

Tegemist oli järjekordse riigipöördega Venemaa ajaloos. Selle käigus sunniti troonilt lahkuma Peeter Suure pojapoeg Peeter III, kes seitse päeva hiljem kägistati. Nii algas Katariina II enam kui kolm aastakümmet kestnud valitsusaeg, mille käigus sai Venemaast Euroopa suurriik. Tänu sellele teenis valitsejanna endale veel ka lisanime „Suur“.

Täna 85 aastat tagasi, 1922. aasta 29. juunil sõitis Nõukogude Venemaalt välismaale külalisesinemistele maailmakuulus ooperilaulja Fjodor Šaljapin. Kodumaale ta enam ei naasnud, vaid valis elu demokraatlikus maailmas.

Nelikümmend aastat tagasi, 1967. aasta 29. juunil avati Nõukogude Liidus suure propagandistliku kära saatel naftajuhe Družba (tõlkes – sõprus). Selle naftajuhtme kaudu hakkas „must kuld“ voolama Moskva tookordsetesse satelliitriikidesse Poolasse ja Tšehhoslovakkiasse.

Kuigi Nõukogude Liit müüs oma vasallidele naftat väga madala hinnaga, ei olnud idaeurooplased ometi sellise „sõprusega“ rahul. Naftajuhe toimib tänase päevani ja see on üheks vahendiks, mida Kreml praegu kasutab, et Euroopa riikidele survet avaldada.

Print Friendly, PDF & Email