Upal mängitakse Koidulat

Upal mängitakse Koidulat

 

Lydia Koidula „Kosjaviinad” on Eesti lavadele jõudnud vaid kolm korda. Sel suvel juhtub see taas sihtasutuse Kuressaare Teater esituses. Lavastaja Tõnis Kipperi sõnul pakkus Suure Tõllu puhkeküla talle etenduspaika juba möödunud aasta augustikuus.

Lavastaja võttis kunstnik Kustav-Agu Püümani kaasa ja koos valiti sobiv mängukoht välja.

Esimest korda mängiti Koidula „Kosjaviinasid” 1953. aastal, nii et autor ise oma teost laval näinud ei ole. Suure Tõllu juures etendatakse lugu mõnusas rahvalikus võtmes.

Notsu Aleks, keda augustis hakkab vajadusel asendama suguvend Sander, on lavastuse proovides vapralt vastu pidanud. Samuti tegi hobune Timm kolmapäeval oma esimesed ringid vabaõhulaval. Linnukoer Dixi oli esimesel kohtumisel nii notsu kui hobusega tuttavaks saamise üle äärmiselt rõõmus. Tundus, et talle see seltskond sobis.

Tegelikult mängivad „Kosjaviinasid” Saaremaa Rahvateatri näitlejad, kusjuures enamik rolle on dubleeritud. Kunstnikutöö teinud Kustav-Agu Püüman on tegelased riietanud rahvuslikesse rõivastesse, kasutades peamiselt Muhu mustreid. „Kuna oleme Saaremaal, siis on kõige äratuntavam muster siitkandist Muhu rahvariietel, lisaks on ka tüki lavastaja Muhumaalt pärit,” seletas Püüman, miks naistegelased just Muhu rahvariideid kannavad.

Kipper on loo lõpust teinud omapoolse variandi, kus lavale astuvad keiser Aleksander II ja keisrinna ise. Kõik uuendused ja tegelaste kaasamised on inspireeritud Koidulast ning lavastaja arvab, et kui tekstis on sellised vihjed sees, tuleb need ka ära kasutada.

Print Friendly, PDF & Email