Kaitsealused orhideed võivad tuua turumüüjale trahvi (9)

Kaitsealused orhideed võivad tuua turumüüjale trahvi

 

Keskkonnainspektsiooni Saaremaa büroo spetsialistid avastasid eile Kuressaare turul Eestis looduskaitsealuste käpaliste müügi. Looduskaitse alla kuuluvad lilled olid seotud kimpudesse ning neid müüdi sama hinnaga mis rukkililli ja teiste põllulillede kimpe: 10–15 krooni.

Pärast lillede tuvastamist ja protokollide koostamist kõrvaldasid keskkonnainspektorid müügilt kokku 24 kahelehelist käokeelt ja 33 balti sõrmkäppa. Ere-roosakasvioletne balti sõrmkäpp ja tugeva meeldiva lõhnaga valge, rahva seas ööviiuliks nimetatav kaheleheline käokeel kuuluvad looduskaitse all olevate liikide nimekirja, tõdesid keskkonnainspektorid.

Inimene, kes Kuressaare turul orhideelisi müüs, väitis, et ei olnud teadlik nende haruldusest ja looduskaitse all olemisest. Keskkonnainspektorite sõnul kuulusid turul müüdavad orhideelised looduskaitse kolmanda kategooriasse.

Keskkonnaministeeriumi looduskaitse osakonna peaspetsialist Kadri Alasi ütles, et kolmandasse kategooriasse kuuluvate liikide kasvujõuetuks muutmine on karistatav rahalise trahviga 25 krooni tükk. Kaitsealuste taimede kahjustamise korral määratakse looduskaitseseaduse alusel rahaline karistus, mis algab 10 kroonist tüki eest. „Igal juhul on looduskaitse all olevate taimede kahjustamine ja hävitamine keelatud, sõltumata nende kategooriast. Lisaks sellele on karistatav ka nendega ärilise tehingu sooritamine,” lisas ta.

Keskkonnainspektsiooni avalike suhete nõuniku Leili Tuule sõnul on tegemist esmakordse juhtumiga, mil turuletil müüakse kaitse all olevaid orhideesid. „Varasemalt on olnud probleeme Tallinnas, kus turgudel müüdi kolmandasse kaitsekategooriasse kuuluvat karulauku,” rääkis nõunik.
Keskkonnainspektsiooni Saaremaa büroo vaneminspektor Marika Pulk ütles, et keskkonnainspektsiooni tööplaanidesse kuulub ka turgude ja müügikohtade külastamine, kuid varasematel n-ö reididel pole looduskaitsealuste liikide müüki avastatud.

Vaneminspektor mainis, et kuigi looduskaitsekeskused korraldavad igal aastal looduskaitsealuseid liike tutvustavaid teabepäevi, tulevad sinna vaid ametnikud ja inspektorid. „Tavainimesed kohale ei tule”, lisas ta.
Eestis on käpalisi 36 liiki. Nendest 34 kasvab Saare maakonnas. Orhideelised võeti kaitse alla 1983. aastal.

Eesti vabariigis on looduskaitseseaduse alusel kehtestatud kaitsealuste liikide isendite ebaseadusliku hävitamise, elujõuetuseni vigastamise või ebaseadusliku loodusest eemaldamise eest kehtestatud keskkonnale tekitatud kahju määrad ning trahvid võivad ulatuda tuhandetesse kroonidesse.

Print Friendly, PDF & Email