Torgu kooli ei tule sügisel ühtegi õpilast (3)

Uuest õppeaastast põhikoolist algkooliks muudetud Torgu kooli ei ole sügisel tulemas mitte ühtegi õpilast.

„Praeguse prognoosi järgi ei tule meile ühtegi õpilast,“ ütles Oma Saarele Torgu lasteaed-põhikooli direktori kt Anne Rand. „Tänase seisuga arvame, et olukord on lootusetu.“

Kõik kolm järgmisest õppeaastast seni Torgu kooli hingekirjas olnud õpilast jätkavad praegustel andmetel haridusteed Salme põhikoolis.

„Üks kolmanda klassi tüdruk Lindmetsast läheb ära Salme kooli, kuna Salmel hakatakse kolmandas klassis andma arvutiõpetust. Pealegi on ta tõeline laulutüdruk, aga Torgus laulmisõpetajat pole,“ rääkis Anne Rand.
Oma kaks tütart on otsustanud Salme kooli viia ka Torgu lasteaiaõpetaja Siiri Rabi, kes eile informeeris sellest ka Torgu valda. Üks lastest läheb Salmele esimesse ja teine teise klassi.

„Mis ma kahest lapsest siia kooli jätan, see pole ju enam mingi kool,“ põhjendas Rabi. „Torgu koolis on head pedagoogid, oma hariduse saaksid lapsed siit kätte, aga vaja oleks ka oma eakaaslastega mängida ja ilmaelu üle arutleda.“

Torgu kooli lasteaia poolele on sügisel tulemas neli last, mistõttu võiks lasteaia ümber nimetada päevahoiuks, arvas Anne Rand.

Torgu volikogu esimees Mihkel Undrest ütles, et ta mõistab lastevanemate soovi panna oma lapsed Salme kooli. „Torgu vald andis omalt poolt kõik, et algkool jääks, kas sinna tuleb lapsi või ei tule, eks aeg anna arutust,“ lausus Undrest.

Haridus- ja teadusministeeriumi koolivõrgu büroo juhataja Teet Tiko ütles Oma Saarele, et kohalik omavalitsus saab kooli sulgeda vastavalt seadusele ehk siis kuuekuulise etteteatamisega. „Seni eksisteerib kool statistikas kui kool, kus ei käi ühtegi õpilast. Selliseid juhtumeid on meil siin enne ka olnud.“

Tiko sõnul on teada mitmeid juhuseid, kus kohalik omavalitsus on hoidnud kooli terve aasta formaalselt alles lootuses, et äkki järgmisel aastal keegi siiski asub sinna õppima. „Lõppkokkuvõttes aga on kool ikkagi tulnud likvideerida,“ tõdes Tiko.

Print Friendly, PDF & Email