Püha kiriku seintes peitus üllatus

Püha kiriku seintes peitus üllatus

 

Esmaspäeval leidis restauraator Eva Mölder EELK Püha Jakobi kiriku seinalt krohvi eemaldades ootamatult lehemotiivi. Leid võib ümber lükata kiriku kogu senise ajaloo ning kirikuõpetaja Anti Toplaane sõnul on võimalik põhimõtteline konseptsioonimuutus senistes teadmistes.

Kui siiani oli restaureerimistööde eesmärgiks saada sakraalhoonele lihtsalt siledad seinad, siis esmaspäevane leid üllatas kõiki, sest paksu krohvikihi alt tuli välja kivisse tahutud lehemotiiv. OÜ Vana Tallinn restauraator Eva Mölder märkis, et helistas kohe kunstiajaloolasele Juhan Kilumetsale, sest oli kindel, et leid on ajaloolise väärtusega.

Juhan Kilumets ei soovinud eile Oma Saarele veel leiu tähtsust kommenteerida, sest tahtis seda enne oma silmaga näha. Alles siis saab ta öelda, kas lehemotiivil on ajalooline väärtus.

Anti Toplaane sõnul on Püha kirik olnud siiani hall ning Mölderi kinnitusel on levinud arvamus, et pühakojal pole raiddekoori varem olnud, vaid tegemist on väikese ja lihtsa kirikuga.

Koguduse õpetaja rõõmustab, et ehk hakatakse nüüd ka Püha kirikut tõsisemalt uurima, kui seal ei olegi kõik tulekahju ja ajahamba poolt hävitatud, nagu varem arvati. „Leid annab kiriku taastamisele kindlasti uue hingamise ja suuna,” märkis Toplaan, kes jääb põnevusega ootama, milline väärtus sellel leiul on ja milliseid üllatusi paksud krohvikihid veel katavad.

Praeguseid uurimistöid teostatakse koguduse raha eest. Leid väärtustab iidset sakraalehitist kindlasti. Püha kirik kuulub vanade keskaegsete pühakodade hulka ning on praeguste andmete põhjal ehitatud 15. sajandil.

Print Friendly, PDF & Email