Poolpaljad spaaturistid häirivad kirikuliste sündsustunnet (9)

Poolpaljad spaaturistid häirivad kirikuliste sündsustunnet

 

EELK Kuressaare Laurentiuse kiriku kõrvale ehitatud spaahotell Grand Rose on hävitanud kirikuaia privaatsuse ja riivab oma vabameelsusega koguduse liikmete usulisi tundeid.

Viimasel Kuressaare linnavolikogu eetikakomisjoni istungil räägiti muuhulgas hotelli Grand Rose rõdul alasti päevitavatest inimestest, kes kirikuaeda matuselistele kätte paistavad.

Laurentiuse koguduse liige Virge Nemvalts ütles Oma Saarele, et paljalt päevitavad inimesed hotelli rõdul riivavad tema sündsustunnet. „Mina olin üks nendest, kes selle asja üles võttis, nägin oma silmaga, kui üks päris paljas proua astus hotellitoast välja rõdule,“ rääkis Nemvalts. Õnneks ei peetud kirikus sel hetkel matuseid ega leeritalitust, muidu olnuks kontrast eriti karjuv.

„Mäletan, kui privaatne ja ilus oli see õu enne, kui aia ääres kasvasid suured puud,“ lausus Virge Nemvalts. „Nüüd ollakse vastastikku väga peo peal. Grand Rose’i arhitektuur on küll põnev, aga ta on nii erinev ja pealetükkiv.“
Nemvaltsile teeb meelehärmi, et lisaks spaahotellile asub kohe teisel poolt kirikut hiljuti avatud kasiino. „Kardetavasti see meie endine linnarhitekt, kes väga ihu ja hingega võitles meie Kuressaare eest, ei lahkunud vist asjata, ärimaailm pressib nii kõvasti peale,“ tõdes Nemvalts.

„Tõsi ta on, et selline eetiline vastuolu siin kesklinnas on, siin on nagu kaks eraldi maailma kõrvuti,“ nentis Laurentiuse koguduse õpetaja Anti Toplaan, viidates spaahotelli vabameelsetele klientidele kiriku naabruses. „Üldiselt selline asi ei paista peatänavale välja, aga kui vaadata hotelli kiriku hoovist, siis on need rõdud kõik näha. Muidugi ei ole see eriti meeldiv, aga võib-olla Tallinnast tulnutele on meie kesklinn nagu mingi küla tagahoov või nurgatagune,“ pakkus Toplaan.

Anti Toplaane sõnul keerati Grand Rose’i spaa ehitamisel segi kiriku hoov, mida hotelli omanik on lubanud korrastada. „Sellega seoses on lubatud istutada ka mõned puud, mis oleks ainus võimalus rõdudele avaneva vaate piiramiseks. Vaevalt, et vabalt mõtlevate puhkajate meeli siin muuta saab ja vaevalt, et hotell neile ettekirjutusi teeb,“ leidis kirikuõpetaja.
Grand Rose SPA juhataja Renate Kilter ütles Oma Saarele, et mingit alasti päevitamist ei ole nende hotelli rõdudel olnud. „Kui mehed istuvad päevituspükstes seal rõdu peal ja teevad suitsu, siis on teine asi, aga paljaste rindadega naisi meil nüüd küll rõdu peal ei ole,“ kinnitas juhataja.

„Meil ei ole ju lõbustusasutus, see on hotell, kuhu inimesed tulevad puhkama. Ma ei usu sellist asja oma klientidest ja oleksin sellest kohe kindlasti ka kuulnud,“ lisas ta.

Print Friendly, PDF & Email