Lihaveisekasvatus hoogustub

Lihaveisekasvatus hoogustub

 

Kunagise suurmajandi lüpsikarjafarm Kärla vallas on nüüdsest OÜ Saare Veisekasvatus kasutada. Farmi uuteks asukateks on mitut tõugu lihaveised.

Vastasutatud loomakasvatusfirma alustas tegevust enam kui seitsmekümnepealise karjaga. Vjatšeslav Leedole kuuluv põllumajandusettevõte ostis lihaveised kokku peamiselt Eestimaalt. Karjas on esindatud aberdiin-angused, limousiinid, sharoleed, belgia sinised, herefordid ja nende ristandid.

Firma omanik on seadnud eesmärgiks edendada lihaveisekasvatust ka teistes Saaremaa piirkondades ja Hiiumaalgi. Vähemalt tuhandepealine põhikari tagaks Saaremaa lihatööstusele veiseliha töötlemisel ja turustamisel aastaringse töö. Loomalihatooted on maailmas väga populaarsed, eriti hinnatud on need Ameerikas.

„Eestis on põllumajandust rohkem kirutud, kui midagi positiivset selles valdkonnas leitud. Kõik kipuvad põllumeest õpetama ja öeldakse, et selle majandusharuga tegelemine ei tasu ära. Tuletame aga meelde endist aega. Eelmise sajandi esimeses pooles oli Eesti või ja teised piimatooted, samuti lihatooted kuulsad kogu Euroopas. Pärast sõda sooviti terves N. Liidus Eesti liha- ja piimatooteid. Miks mitte ka praegu põllumajandusega tegelda, otsida uusi võimalusi. Lihaveisekasvatusel peaks olema perspektiivi. Rohumaid on Saaremaal piisavalt.

Saime kokkuleppele Meelis Sepaga Kärlalt. Tänu temale on loomafarm nüüd meie kasutada. Otsime koostööpartnereid juurde. Soovime maad rentida ja karjale sööta osta. Maaomanikud võiksid sööta varuda ja seda meile müüa,“ rääkis Vjatšeslav Leedo.

Kõrgtehnoloogia loomakasvatuses ja puhtatõulised suure tootlikkusega lihaveised on OÜ Saare Veisekasvatus märksõnad. Praegu on karjas üks puhtatõuline aberdiin-anguse tõugu pull Jaak. Lähitulevikus kavatsetakse muretseda ka limousiini tõugu pull. Ehitamisele tuleb nüüdisnõudeile vastav laut, kus loomasööta doseeritakse teaduslikel alustel.

Küsimusele, milliseid uudistooteid võiks Saaremaa lihatööstus loomalihast valmistama hakata, vastas Leedo optimistlikult, et kombinaadis on suurepärane personal, kogenud tootearendajad, kes oskavad välja mõelda väga maitsvaid tooteid nii siseturule kui ka ekspordiks.

Kogemustega loomakasvataja, uues firmas projektijuhina töötav Heino Vait ütles, et asi läks tõrgeteta käima. Lihaveised on rahulikud ja sõbralikud loomad. Ka sööda suhtes on nad vähenõudlikud. Tänavune suvi on rohukasvu soodustanud. Söödapuudust loomad ei tunne.
Lihaveiste piim kulub ära vasikate jaoks.

OÜ Saare Veisekasvatus juht Martin Leedo on optimistlik: „Esimesed kasvuraskused on ületatud. Nüüd läheb kõik tasapisi ülesmäge.“
Lihaveiste kasvatajad on Eestis koondunud oma seltsi. Eesti lihaveistekasvatajate seltsi kuulub 51 liiget. Juhatuse liikmeks on valitud ka Eesti vabariigi rahandusminister, sotsiaaldemokraatliku partei juht Ivari Padar.

Print Friendly, PDF & Email