Kultuurikeskuses toimus suurejooneline teaduskonverents

Läinud nädalal toimus Kuressaare kultuurikeskuses viis päeva kestnud teaduskonverents, mis oli pühendatud Läänemere vesikonna vee- ja energiavahetusele.

Konverentsi üks korraldajatest, Tallinna tehnikaülikooli meresüsteemide instituudi vanemteadur Sirje Keevallik ütles Oma Saarele, et kõne all olev konverents toimus teadusprogrammi BALTEX raames ja oli järjekorras juba viies.

„Nagu seekord, nii on ka neli varasemat konverentsi toimunud kõik mõnel Läänemere saarel,“ rääkis Keevallik. „Neist esimene sai teoks Rootsis Gotlandil, sellele järgnesid kolmeaastase intervalliga konverentsid Rügenil, Ahvenamaal ja Bornholmil.“

Kuressaare konverentsil osales 150 erinevaid valdkondi esindavat teadlast 16 riigist. Kuna aga BALTEX on osa ülemaailmsest kliimauuringute programmist (World Climate Research Progamm e WCRP), siis oli Kuressaarde sõitnud teadlasi ka kaugematest riikidest nagu näiteks Holland, Suurbritannia ja Ameerika Ühendriigid.

BALTEX (The Baltic Sea Experiment – Balti mere eksperiment, katsetus) on Läänemere vesikonna vee- ja energiavahetusele pühendatud programm, mis sai alguse juba 1992. aastal. Programmi põhiülesandeks on Läänemeres, seda ümbritsevatel aladel ja selle kohal atmosfääris toimuvate meteoroloogiliste, okeanograafiliste ja hüdroloogiliste protsesside kirjeldamine ja modelleerimine. BALTEX Kuressaare konverentsi Eesti-poolsed korraldajad olid TTÜ Meresüsteemide instituut ja Eesti mereakadeemia.

Print Friendly, PDF & Email