Looduskaitsekeskus kutsub jätkuvalt võitlema karuputkega

Riikliku Looduskaitsekeskuse Saare regioon kaardistas möödunud aastal suuremad karuputkekolooniad maakonnas ning on sel aastal alustanud karuputketõrjega.

Siiski ootab karuputketõrje koordinaator Tiina Orav kõigilt teateid ohtliku taime võimaliku leviku kohta telefonil 5263 753. Samuti palub Orav endast teada anda inimestel, kel plaan oma maal karuputketõrjet teha.

Looduskaitsekeskus sõlmib koordinaatori sõnul lepingu, millega maaomanikule makstakse hektaripõhiselt kinni tõrjega seonduvad kulud. Inimestel on võimalik saada ka ettemaksu.

„Tõrjet tehakse mais ja juunis ning teist korda juuli keskel ja augustis,“ tutvustas Orav.

Sosnovski karuputk on ohtlik, sest tekitab inimesele, kes on tema lehtedega kokku puutunud, põletushaavu ja tõrjub looduses välja ülejäänud taimestiku. Taim levib meeletu kiirusega, eriti voolava veekogu ääres. Ühest karuputke taimest tuleb igal aastal ligi 2000 seemet ja seeme säilitab idanemisvõime 5–7 aastat. Need on peamised põhjused, miks tuleb karuputke levikut piirata.

Print Friendly, PDF & Email