Titerand – rollerid, muda ja puhas vesi (3)

Titerand – rollerid, muda ja puhas vesi

 

Rannahooaeg Kuressaare ainsas ametlikus supluskohas on hoo sisse saanud. Võrkpalliplatsid on alatihti mängijaid täis ning vaheajale saanud kooliõpilased veedavad oma esimesi vabu päevi vees solistades.

Vetelpäästjana rannas töötav Heigo Kips näitab käega päevitajate poole. „Huvitav, et eelmistel aastatel oli inimesi rohkem ikka liiva peal, sel aastal kogunetakse rohkem abajat ümbritsevale murule.“

Rollerid kihutavad

Peamine mure, mis vetelpäästjat vaevab, ei olegi seotud otseselt rannaga, vaid lossi ja ranna vahel kulgeva jalutusteega. Rolleritega kihutavad noored on leidnud hea koha oma sõiduriista võimsuse proovimiseks. Teel olevast keelumärgist aga ei hoolivat keegi. „Neid ei huvita see ka, kui ma tee peale ette astun. Üks kihutab ühelt, teine teiselt poolt. Ülbed ka teised,” kurdab Kips.

Põhjas on meeter muda

Vetelpäästja teab rääkida, et Titeranna põhjas on pea meetrine mudakiht. „Käisime oma poistega seal vaatamas, mõõtsime mudakihi ära,” selgitab Kips ning arutleb, kas linnavalitsus ei peaks mõtlema hakkama rannaäärse süvendamisele.

Abilinnapea Urmas Sepp kuuleb taolisest mudahunnikust esimest korda. Tema sõnul sai alles tehtud Titeranna põhja mõõdistamine ja kaardi pealt midagi taolist välja ei tule, kuna sellisel juhul peaks ka vee sügavus olema vähenenud. Mõõdistused tehti paigaldatava ujuvsilla tarbeks.

„Tahtsime teada, kas sinna ilma süvendamata üldse midagi panna saab,” räägib Sepp. Mõõdistamiste käigus selgus, et kohal, kuhu sild paigaldatakse, kõigub sügavus 1.40–1.60 meetri vahel. Sepa kinnitusel on taoline sügavus piisav. „Pea ees just hüpata ei saa, aga muidu peaks sobima,” tõdeb Sepp. Ujuvsild saab tema kinnitusel paika ülejärgmisel nädalal.

Vesi on siiski puhas

Viimaste päevade soojad ilmad on tekitanud küsimuse, et kaugel on aeg, kui jälle hoiatatakse Titerannas vohava sinivetika eest, mis võib veemõnude nautijail lööbe tekitada. Linnaarst Juri Zabellevitši sõnul on olukord kontrolli all. 28. mail võetud veeproovid on igati korras. Samas tõdeb linnaarst, et tegelikult ei ole Titerand supelranna jaoks sobilik koht. „Kui seda rajati, siis olin vist mina ainukesena selle vastu,” meenutab Zabellevitš.

„Enne kui Unimäele ehitati puhastusseadmed, lasti ju kogu linna solk ja jäätmed sinna vette. Ega need sealt täiesti kadunud pole,” räägib linnaarst, kes on seda kohta kontrollinud juba aastast 1977. „Ega praegugi Unimäe jaam absoluutselt kõike ära ei puhasta, paratamatult läheb mingi osa ka vette ja enamasti on tuuled Titerannas just sealt poolt,” ütleb Zabellevitš. Linnaarsti kinnitusel praegu rannas mingit sinivetikaohtu siiski ei ole.

Print Friendly, PDF & Email