Merehädalised annavad piirivalvuritele tööd

Reedel kell 11.52 ühendas häirekeskus Lääne piirivalvepiirkonna Kuressaare merevalvekeskuse korrapidajale telefonikõne, milles teatas merel hädas oleva purjejahi meeskond, et vajab abi. Jaht juhatati tuulevarju Kalana sadamasse, teatas Lääne piirivalvepiirkonna avalike suhete spetsialist.

Reede keskpäeval sai piirivalvekorrapidaja teate, et Hiiumaal, Kõpu poolsaarest 20 kilomeetrit põhja pool vajab abi merehädas purjejahi meeskond. Meeskonnaliikme ütluste kohaselt oli pardal neli inimest, kellest kaks olid väidetavalt merehaiged. Kohe pärast teate saamist läks Kärdla piirivalvekordoni toimkond päästekaatril merehädalistele appi.

Samal ajal telliti Tallinnast appi ka kopter, sest merel selgus, et tugeva, 12–14 m/s puhuva kirdetuule ning 2–4-meetrise lainekõrguse tõttu ei olnud võimalik päästekaatriga avamerel sõita.

Peagi teatasid merehädalised, et meeste tervislik seisund oli paranenud ja helikopteriabist keelduti. Kuressaare merevalvekeskuse korrapidaja soovitusel otsustas jahi meeskond muuta sõidusuunda ja lähimasse sadamasse tuulevarju minna. Merehädalisi jäi rannapiirkonnas turvama Kärdla kordoni piirivalvekaater MP 42.

Kuressaare merevalvekeskuse korrapidaja hoidis jahiga pidevalt telefonisidet, jälgis jahti radaripildilt ja juhendas hädalisi kuidas Kalana sadamasse tormivarju jõuda.

Rootsi lipu all sõitva purjejahi Salome meeskond oli teel Rootsist Eestisse, Hiiumaale Lehtma sadamasse. Jahimeeskond arstiabi ei vajanud, kinnitas ka Oma Saarele üks Salome meeskonnaliige, lisades, et ehkki kahel mehel oli halb, ei olnud nad sellises seisundis, et tulnuks kohe maale saata – see tingis ka kopteri tagasisaatmise. Meeskonnale oli kõige olulisem, et jaht ei satuks valele kursile ehk et nad suure tormiga navigeerimisviga ei teeks.

Et merel on suvehooaeg alanud, näitab aga seegi, et pühapäeval vajati taas piirivalvurite abi, sest sadamasse pukseerimist palus kivi otsa sõitnud kaater Button, millel sai vigastada sõukruvi. Pardal olnud kaks täiskasvanut ja neli last pääsesid ehmatusega. Alus pukseeriti Hiiumaa Sõru sadamasse.

Print Friendly, PDF & Email