Võrdsematest võrdsemad

Paljud meist mäletavad kunagi lennu- ja raudteejaamades halli aukartust ja orjalikkust sugereerinud silte „Ainult ülemnõukogu saadikutele!“ Olid vist isegi kauplused, kust kõike hüvesid lubava piletiga pea 100-protsendise valimistulemuse saanud rahvasaadikud endale kõikvõimalikku nänni said osta.

Nüüd oleme astumas jõudsa sammu tagasi sellesse aega, sest järgmise nädala alguses hakkab meie parlament arutama riigikogu liikme staatuse seaduse eelnõu, mis jõustumisel tooks praegusele nelja keskmist Eesti palka ehk 40 848 krooni saavale rahvaasemikule automaatselt kuus juurde 12 254 krooni, pluss 20% Tallinnas elamise kompensatsiooni.

Nõnda näiteks hakkab Eesti parlamendi astrofüüsikust „esimene leedi“ Ene Ergma saama kuus ei vähem ega rohkem (pigem rohkem) kui 94 621 krooni.

Kuna pensionitõus kenasti heaks kiideti ja vanaduspensioni baasosa 1. juulist 250 ja rahvapensioni määr 150 krooni võrra (!) suureneb, siis on ju õige aeg ka oma elu seadusega lahedamaks muuta: pole vaja enam kõikvõimalike tšekkidega jahmerdada ning nende põhjendatust põhjendada – 30 % ametipalgast tuleb maksuvabalt otse pangakontole. Pole vaja enam tõestada, kas söödud vutimunad läksid ikka valija kõhutäiteks või käidi oma perega väljas söömas. Ja pole kellegi asi, kui kallid bensiiniliitrid hoopis ämma autole rõõmsama mineku andsid või sai ehk pojale uus rüperaal ostetud.

Samas peavad näiteks FIE-dena töötavad ettevõtjad tegema tihtipeale üliinimlikke pingutusi, et maksuametnikule oma kulusid tõestada. Kusjuures paljuski oleneb esitatud kulude aktsepteerimine ametniku suvast, headest või halbadest suhetest ja kulude tõestaja persoonist.

Teine näide. Kui siiani sai eluasemelaenu võtja makstud intressidelt tulumaksu suuruse osa 100% ulatuses tagasi – piisas vaid vastavast pangatõendist, millel oleva summa sai tuludeklaratsiooni kanda –, siis nüüd pead sa tõestama võetud laenu ehitusloaga. Kui ehitusluba ei ole, näeb seadus ette tagasimakse vaid 50% ulatuses. Kuid olles ostnud maja, mis peale nelja seina täielikult renoveeritud sai, pole ehitusluba vaja. Siit aga johtub, et kui ma ka tahan tehtud kulutusi tõestada, siis riik ei anna selleks isegi võimalust!

Läheme siis aga tagurpidi edasi.

Print Friendly, PDF & Email