Poola ombudsman kahtlustab teletupsu homoseksuaalsuses

Poola ombudsman kahtlustab teletupsu homoseksuaalsuses

 

Laste õiguste kaitsmisega tegelev kõrge poola ametiisik Ewa Sowinska võttis endale ülesandeks uurida detailselt mudilastele mõeldud telesaadet „Teletupsud” ja seda eesmärgil, et välja selgitada, kas seal pole mitte varjatud homoseksuaalsuse propagandat.

„Väga hea oleks, kui psühholoogid räägiksid sel teemal lastega. Seda küsimust on vaja tõsiselt uurida. Kui ilmneb, et telesaade ajendab lapsi ebatraditsiooniliselt käituma, siis peaksid võimud sellele adekvaatselt reageerima,” teatas Poola ombudsman nädalalehele Wprost.

Proua Sowinska rahutuse kutsus esile teletups Tinky Winky seksuaalne orientatsioon. Nimelt pööras terane daam tähelepanu järgmisele asjaolule – kui otsustada pika kasvu järgi, siis peaks see lilladesse toonidesse rõivastunud ümmarguste vormidega ebamäärane olevus olema meessoost (neljast teletupsust on Tinky Winky tõepoolest kõige pikem – toim.), kuid samas kannab ta miskipärast punast värvi daamiridiküli. „Nii palju kui mina tean, võib selles olla varjatud vihje homoseksuaalsusele,” rääkis proua Sowinska.

Poola ombudsmani algatus pole veel leidnud riigi parlamendi toetust. Seimi asespiiker Ludwik Dorn ütles Sowinska aadressil järske sõnu ja soovitas tal edaspidi mitte teha „avalikke avaldusi, mis näitavad tema ametkonda „rumalas” valguses“.

Neli erivärvilist kangelast, antennid peas ja televiisorid kõhu peal – Tinky Winky, Dipsy, Laa-Laa ja Po – ilmusid teleekraanile esimest korda 1997. aastal BBC telesaates „Teletupsud” (The Teletubbies). Sellest ajast saadik on telesaade tõlgitud 45 keelde ja seda on näidatud 120 riigis.

Agentuur France-Presse märkis, et kohe pärast seda, kui „Teletupse” hakati näitama Ameerika Ühendriikides, juhtis ka tuntud telejutluste pidaja Jerry Falwell (1933–2007) avalikkuse tähelepanu Tinky Winky väga ebaharilikule aksessuaarile. Äsja manalasse varisenud vaimulik süüdistas 1999. aastal lillas kostüümis olevust selles, et „ta kujundab televaatajates ebatervet homoseksuaalset elustiili“. Pärast vaimuliku sellist avaldust pandi tähele, et Ühendriikide gay-organisatsioonide huvi Tinky Winky isiku vastu kasvas järsult.

Print Friendly, PDF & Email