Marco Polo hiiglaslik pärl – kes pakub rohkem?

Marco Polo hiiglaslik pärl – kes pakub rohkem?

 

Veneetsia maadeuurija ja kaupmees Marco Polo (1254–1324) jutustas oma raamatus „Il Milione“ reisist mongolite impeeriumisse, kus Hubilai-khaan (Tšingis-khaani pojapoeg) võttis praeguse Pekingi territooriumil asunud residentsis vastu esimesi külalisi Läänest. Reis kestis ühtekokku 17 aastat.

Selle aja jooksul täitis Marco Polo diplomaatilisi ülesandeid ning lõbustas khaani oma juttudega Euroopast ja Veneetsiast. Tänutäheks kinkis imperaator rännumehele pärli, mis lähiajal pannakse Dubais oksjonile.

Itaalias ilmuv ajaleht La Stampa kirjutas, et ehkki suuremõõtmelisi vääriskive ei saa kasutada ehetena, omavad nad siiski tohutut väärtust. Nimelt on nad muutunud kultuse ja unelmate objektiks. Nüüd on helesiniste ja roosade toonidega pärl – selle nimetus on Arco Valley Pearl – oksjonile pandud. Pärli alghinnaks on määratud 8 miljonit dollarit (u 92,5 miljonit krooni).

Kõne all olev pärl on suuruselt maailmas teine. Selle läbimõõt on 7,9 cm ja kaal 575 karaati (sellest suurem on vaid pärl nimega Allah, mida hoitakse ühes Colorado pangas). Oma nime – Arco Valley – on pärl saanud ühe Austria aristokraadi perekonnanimest. Sellele perekonnale pärl minevikus kuulus.

Pärli müügiga tegelev juveliir Khaled Al-Sayegh oli ajalehele La Stampa antud usutluses pärli ilust ja suurejoonelisusest lausa vaimustatud. Ta kõneles sellest ainult ülivõrdes: „Kui sa seda kivi vaatad, siis jääb hing kinni. Seda põhjustab kivi erakordne ilu ja selle 800-aastane ajalugu.“

Print Friendly, PDF & Email