Suured tõllas, väiksed võllas (9)

Lugedes ajalehest Oma Saar uudist, et kohus vabastas orienteeruvalt 40 miljoni kroonises maksupettuses süüdistatava saarlase Jüri Ranna karistusest, tundus see esialgu uskumatu. Rahulikult järele mõeldes on ju meie karistuspoliitika aga hämmastust tekitanud varemgi.

Tuntud „ärimees” Jüri Rand alustas tegutsemist kütuseäriga tunduvalt varem kui aastal 2000, mil ta maksude maksmisest kõrvalehoidmisega vahele jäi. Mäletan aega, kui olin Saare politseiprefekt ja Eestis valitses kütusekriis.

Juba siis käis „suurärimees“ Jüri Rand mööda Kuressaaret ringi, pakkudes politseile ja teistele nn vajalikele organitele suurtes kogustes bensiini, et viimased saaksid tegeleda korrakaitsega. Õnneks oli otsustajatel nii palju kainet mõistust, et politsei- ja päästeautod ei sõitnud kuritegelikul teel tarnitud küttega.

Kiita tuleb kaitsepolitseiametnikke, kes avastasid maksudest kõrvalehoidmise ja jõudsid ka need kuriteod kiiresti lõpuni uuritud. Algas kohtumenetlus, mis seitse aastat hiljem on lõppemas sellega, et karistuse kandmine ei ole võimalik, kuna süüdistatav on „ raskelt haige”.

Saarlastele on see sõnum naeruväärne. Ametliku sissetulekuta Jüri Rand sõidab vaid ülikallite autodega (Toyota Land Cruiser ja Mercedes Benz) ning taastab nädalavahetustel tervist Kuressaare spaades ja ööbaarides. Seega on jätkuvalt heategijaid, kes oma lähedasi ülal peavad.

Pisivargaid ja kergemaid kuritegusid toime pannud kurjategijaid on aga vanglad pilgeni täis. Kõiki neid isoleeritakse ühiskonnast meie, maksumaksjate, raha eest.

Mida arvavad Eesti vabariigi kohtusüsteemist meie kodanikud – jätkuvalt on ju suured tõllas, väiksed võllas? Aasta on 2007, me oleme Euroopa Liidu ja NATO liikmed.

Print Friendly, PDF & Email