Mustjala mehed ETV-s (1)

Täna õhtul kell 22.30 ja homme kell 13.25 (kordus) on ETV eetris dokumentaalfilm „Jonathan Austraaliast“.

Filmi pealkiri „Jonathan Austraaliast“ ei viita karvavõrdki linateose sisule. Telekava sirviv lugeja ei oskaks ainult pealkirja järgi isegi vist oma seitsmenda meelega taibata, millest või kellest dokkaadrid jutustavad. Pealkirja sõna-sõnalt võttes peaks film viima meid Jonathani juurde Austraaliasse. Viib aga hoopis Mustjala maile, viib Eesti maaelu probleemide keskele.

„See film ei räägi Mustjalast. Film on inimestest, kes jäänud elu hammasrataste vahele. Palun, helista Sulev Keedusele! Mustjalaga ei tohi seda filmi mitte mingil juhul siduda,“ tõrjus Mustjala vallavanem Kalle Kolter väited, nagu oleks film Mustjalast ja selle kandi inimestest.
Režissöör Sulev Keeduse sõnul näidati filmi Mustjala rahvamajas saalitäiele kinohuvilistele 4. mail.

„Seda filmi võib võtta kui Eesti maaelu tervikpilti. Meie „traagika“ on see, et tunneme neid inimesi, kes filmis avameelselt rääkisid. Niisugust filmi on vaja. Peaaegu iga maapoe juures võib samasugust pilti näha nagu filmis. Publik mõne koha peal naeris ja nii mõnelegi tulid vahel pisarad silma,“ võttis Mustjala elanik 4. mai õhtul nähtud filmi sisu kokku.
Režissööri sõnul on filmi peategelased küll Mustjala inimesed, aga probleemid üleriigilised. „Teine liin on kruiisilaeva Lili Marleeniga seotud. See oli ainuke laev, mis möödunud aastal Saaremaa sadamas käis. Selles mõttes on tegu Mustjala vallas tehtud filmiga,“ rääkis Sulev Keedus.

Print Friendly, PDF & Email