Eurovisiooni häda ja viletsus

Eurovisiooni häda ja viletsus

 

Käivitunud on Eurovisiooni lauluvõistlus. Nagu eelnevatel aastatel nii ka seekord ei möödu see Euroopa „kultuuri tippsündmus” kära ja skandaalideta. Nii näiteks on Ukrainat sel aastal Eurovisioonil esindav transvestiit esile kutsunud kohalike marurahvuslaste ja patriootide viha ja raevu, aga Šveitsi kandidaati süüdistatakse … satanismis!

Kommenteerides Eurovisiooni lauluvõistluse ümber puhkenud skandaale, kirjutas Pariisis ilmuv parempoolne ajaleht Le Figaro: lauluvõistluse ajaloos on vist jäädavalt möödanikku vajunud Marie Myriami laulukeste ajastu, sest vähemalt kolm sel aastal Eurovisioonil esinevat lauljat on oma kodumaal esile kutsunud ägeda protestilaine.

Naiserõivastuses mees

Eelkõige kerkib nende skandaalsete kandidaatide hulgas esile transvestiit Verka Serdjutška (vene keeles Verka Südameke), kes on oma kodumaal Ukrainas erakordselt populaarne. Kuid ukraina marurahvuslaste jaoks – läinud nädalal korraldasid nad Ukraina suuremates linnades protestiaktsioone – pole Verka Serdjutška mitte ainult labane ja vulgaarne.

Väga moraal-sete patriootide ja kodumaa armastajate (tõepoolest oli õigus inglise kirjanikul Chestertonil, kes ütles, et patriotism on alati olnud lurjuste ja kaabakate viimane pelgupaik, seda võime kas või oma armsa Eestimaa näitel järeldada – toim) arvates õõnestab Verka Serdjutška välismaal Ukraina prestiiži ja autoriteeti. See viimane on aga juba niigi viimaste poliitiliste sündmuste tõttu madalseisus.

Kuid on veel üks põhjus, miks ukraina rahvuslased pole rahul – Verka Serdjutška on erakordselt populaarne ka Venemaal. Mõnede Ukraina armastajate jaoks on see lisapõhjus, miks ta ei tohiks 12. mail Helsingis toimuvas Eurovisiooni lõppvoorus Ukrainat esindada.

Kerge muusika kriitikud aga väidavad vastupidist – poliitilistest kirgedest hoolimata on Verka Serdjutškal suuri šansse Eurovisioonil kõrge koht võita, ja seda tänu rütmilistele lauludele (tõsi küll, need on ajulagedad, kuid täielikult vastavad Eurovisiooni austajate maitsele – toim.). Ajaleht Le Figaro kirjutas, et transvestiit Verka väljavaated on palju suuremaid kui ansamblil Greenjolly, kes esindas Ukrainat möödunud aastal ja esitas „oranžile revolutsioonile” pühendatud laulu, millega kõrbes täielikult.

Šveitslast süüdistatakse enesetapule agiteerimises

Šveitsis on Eurovisiooni ümber puhkenud poleemika mitte poliitilise, vaid religioosse iseloomuga. Kristlik poliitiline partei – Föderaalne Demokraatlik Liit (l’Union démocratique fédérale) koos Šveitsi Evangeelse Alliansiga (l’Alliance évangélique suisse) kogus 49 082 allkirja taotlusele, et lauluvõistlusel ei osaleks DJ Bobo. Maailmakuulsa šlaagri „Chihuahua” autor valiti välja lauluga “Vampires are alive” (Vampiirid on elus). Selles laulus on järgmised sõnad : „Vampiirid on elus … ma olen vampiir, ma olen ori… kus on pimedus, kus on vari, seal olen mina… Kui pealetükkiv košmaar, luba mul muuta su maailma! Vabasta oma vaim pärast keskööd, müü maha oma hing! Naudi teekonda paradiisist põrgusse… Sa oled siin, et teha lõpp oma elule!”

Need sõnad „alahindavad põrgut ja saatanat” – nii arvavad tõsiusklikud kristlased. Veel hullem, see lauluke tõukavat inimesi „destruktiivsele käitumisele”. Seepärast Šveitsi kristlased nõuavadki, et žürii vaataks oma otsuse ümber. Oma sellekohasele avaldusele on religioossed erakonnad veel lisanud Šveitsi enesetappude statistika.

Kuigi ajalehed heidavad selliste protestide üle nalja, panevad nad samas aga kahtluse alla DJ Bobo võimalused tulla lauluvõistlusel kõrgele kohale. Muusikakriitikute arvates meenutavat laulja liialt Eurovisiooni läinud aastast võitjat, Soome ansamblit “Lordi”, mille liikmed olid selga tõmmanud õudusfilmidest pärinevad kostüümid. Šveitsi prantsuskeelse ajalehe Le Matin muusikakriitik Yves Lassueur kirjutas: „Šveitsi saksakeelsed raadiojaamad seda laulu eetrisse ei lase, sest – nagu väitis Zürichi raadiojaama Radio 24 toimetaja – selle sisu on liiga primitiivne.”

Iisrael ja Iraani tuumaprogramm

Iisraeli esindav laulja tuleb aga Eurovisiooni lavale laulukesega, milles on ilmselge vihje Iraani tuumaprogrammile. „Maailm on hirmul… kui keegi teeb vea, ta laseb meid õhku … Ma ei soovi surra. Ma tahan näha, kuidas kasvavad lilled, ma ei soovi, et kogu maailma jaoks saabuks lõpp,” laulab Iisraeli ansambli “Teapacks” vokalist Kobi Oz. Ka see laul on tekitanud vaidlusi, sest reeglina Eurovisiooni korraldajatele poliitilised vihjed ei meeldi. Sellest hoolimata jõuti aga järeldusele, et Iisraeli laul vastab euroopalikele nõudmistele. Ajaleht Le Figaro kirjutas: „Järelikult võib öelda, et sel aastal teeb Iisrael meile samasuguse üllatuse nagu 1992. aastal. Siis esindas Iisraeli transseksuaal Dana Itnernational, kes tuli ka esikohale.”

Print Friendly, PDF & Email