Looduskaitsekuu algas talgute ja väliseminariga (1)

Looduskaitsekuu algas talgute ja väliseminariga

 

Tänavuse looduskaitsekuu avaüritusteks olid korrastustalgud ja väliseminar Järve maastikukaitsealal. Reede pärastlõunal koristasid Kuressaare põhikooli õpilased ja õpetajad, Mändjala ja Järve küla elanikud, Saaremaa keskkonnateenistuse, Riikliku Looduskaitsekeskuse ning Riigimetsa Majandamise Keskuse Saaremaa puhkeala töötajad prahist puhtaks mereranna, maanteeäärsed parklad ja teeperved.

RMK Saaremaa puhkeala juhataja Anu Metsniidi sõnul koristasid kooliõpilased sama piirkonda ka eelmise aasta septembris. „Talve jooksul „kasvas” prügi tagasi. Seega pole mõtet prahi mahajätmises süüdistada turiste või puhkajaid. Inimestel on õigus looduses viibida ja meil kõigil on kohustused looduse ees. Asjad, mida jaksad metsa või mere äärde kaasa võtta, jaksad ka tagasi viia. Looduses saab liikuda jälgi jätmata,” ütles Anu Metsniit.

Kuressaare põhikooli V klassi tüdrukud Piret ja Kerli on tähele pannud, et kõige rohkem prügi jätavad inimesed just parklatesse. „Turistid jätavad ja saarlased ise ka,” teavad kooliõpilased.

Mererannast õpilased seekord väga palju prahti ei leidnud. Metsa alla ja parklate ümbrusesse oli aga maha jäetud igasugust kola. „Parimate” leidude loetellu kuulusid auto esiklaas, saunaahi, kott moosi ja hapukurkidega, mitu kotti pampersitega, ehitusjäägid, värviämbrid, klaaspurgid, vanad ajalehed ja ajakirjad.

Külaelanikest oli õpilastega koos tööl ka Kaarma valla volikogu liige Irja Lepik, kes hindas niisugust aktsiooni kõrgelt. „Külaelanikud hoolivad oma külast. Kes on küll need inimesed, kes oma vana kolu metsa alla veavad? Kust nad tulevad? Millal nad seda teevad, võib-olla ööpimeduse varjus?” mõtiskles Irja Lepik.

Vallavolikogu liikme arvates peaksid kõik omavalitsused vallaelanikega prügiveolepingud sõlmima, mitte üksnes suured vallad, kus üle 1500 elaniku.

Looduskaitsekeskuse Saare regiooni direktor Tõnu Talvi rõhutas ühisürituse korraldamisel head kontakti nii külainimestega kui ka Kuressaare põhikooliga, samuti kõigi keskkonnaasutustega.

Tänavuse looduskaitsekuu deviisiks on „Puud inimese keeles ja meeles”. Looduskaitsekuu ettevõtmistest anname teavet ka järgmistes lehenumbrites.

Print Friendly, PDF & Email