Linnuses vaadati maa sisse (1)

Saaremaa Muuseumi ja mittetulundusühingu GEOGuide Baltoscandia korraldatud harivale õhtupoolikule kogunenud geoloogiahuvilistele anti piltlikult öeldes võimalus vaadata maa sisse, et näha, mis seal peidus on. Linnuse keldrikorrusel eksponeeritav näitus kannabki nime „Vaatame maa sisse”.

31 stendile sätitud väljapanekut tutvustas selle koostaja Heikki Bauert, kes andis ülevaate ka uutest Saaremaa-ainelistest trükistest. Teadusemees rääkis ka Soome-Eesti geoturismi arendamise ühisprojektist ja selle raames ilmunud väljaannetest. Linnuse Roosas saalis demonstreeriti hiljuti valminud filmi Saaremaa pankadest.

„Tänu sellele saime seda tööd teha. Mõtlesime, et anname inimestele teada, mis Eestimaa sees on ja ka seda, kuidas kõik minevikus välja nägi,” teavitas Heikki Bauert.

Saare- ja Muhumaa pankadest tehtud film tõi vaatajate silme ette kõik meie unikaalsed loodusharuldused.

„Lääne-Eesti saarestikus leidub panku Kesselaiu, Muhu, Kõinastu ja Vilsandi põhjarannikul ning Saaremaa ida-, põhja- ja läänerannikul. Oma väljanägemiselt on pangad erinevad: esineb ühtse püstise seinana kerkivaid, on murrutuskulbastega järsakuid, aga ka astangutena maismaa suunas tõusvaid panku. On otse merre laskuvaid, lainetusest mõjustatud, aktiivseid ja kaugemal sisemaal hääbuvaid panku. Lääne-Eesti saarte kõrgeim on Panga ehk Mustjala pank – 21,3 meetrit,” annab lugejaile teada eelmisel aastal ilmavalgust näinud raamat „Saaremaa pangad”. Raamatu on koostanud Tiiu Märss, Alvar Soesoo ja Heldur Nestor.

Reet Tiirmaa, Väino Puura, Alvar Soesoo ja Sten Suuroja koostatud raamat „Eesti meteoriidikraatrid” ei saa üle ega ümber Kaali kraatritest. Kuus lehekülge teksti, fotosid ja joonistusi on Kaalist. Teatmikus on juttu ka Kärdla „tähearmist” ja Eesti suurimast – Neugrundi kraatrist.

„Soome lahe suudmes Osmussaarest idas asuval Neugrundi madalal võeti ette laialdased geofüüsikalised ja allveearheoloogilised uurimistööd 1996. aasta suvel Eesti-Rootsi ühisekspeditsiooni käigus,” teavitab raamat merepõhjas asuvast Eesti varjatumast, aga suurimast kraatrist.

Print Friendly, PDF & Email