Vanaraua eest 125 krooni ja dressid (2)

Vanaraua eest 125 krooni ja dressid

 

Üleeile langes liba-vanarauakogujate pettuse ohvriks üks Pihtla pere. Hinnanguliselt 5000-kroonise väärtusega vanarauahunniku eest maksti peremehele peo peale 125 krooni ning anti „boonusena” odavad dressid.

Perenaise sõnul sõitis nende hoovi punane kaubik, millest väljunud mees tutvustas ennast Kuusakoski esindajana. „Kui küsisin talt dokumenti, võttis ta kaelast risti ning tõotas kõigekõrgema nimel, et tema ei valeta,” rääkis naine, kelle sõnul oli tegemist mustlastega. Ka naabertaludest kinnitati Oma Saarele, et neilegi olid mustlased sisse astunud ning soovinud vanarauda osta. „Käitusid nii agressiivselt, et ronisid tuppa järele,” rääkis üks kohalik.

Kahjuks ei olnud punase kaubiku seltskonnaga kokku saanud peremees nii kindlameelne ning otsustas siiski äraviimist ootava vanametalli realiseerida. Perepoja sõnul võtsid võõrad kaasa ainult raskema ja väärtuslikuma raua. Pleki, mille eest nii kõrget hinda ei saa, jätsid maha, kuid lubasid järgmine päev tagasi tulla. Äraviidud vanaraua tegelik väärtus võis olla 5000 krooni, kuid peremehele ulatati 125 krooni ning dressid.

AS-i Kuusakoski Haapsalu osakonna juhataja Ivo Põhjakas ütles Oma Saarele, et kohe kindlasti ei astu nende firma esindajad lihtsalt kuhugi ostusooviga sisse ega sõida mingi suvalise punase kaubikuga. „Meil käib vanaraua ost etteregistreerimisega – inimene helistab ning siis tuleb kokkulepitud ajal suur multiliftiga auto, millel peal firma logo ja kiri „Vanarauatakso”,” rääkis Põhjakas, lisades, et kohapeal sõlmitakse inimesega leping (ka lepingu blanketid on firma logoga), kaalutakse metall kohe ära ning niipea kui paberid on firma kontorisse jõudnud, tehakse ülekanne müüja pangakontole reeglina ühe tööpäeva jooksul.

Põhjakase sõnul ei maksta inimestele kunagi raha „peo peale”, sest jäätmeseadus ei luba metalli ostmisel sularahas arveldada. Ometigi on inimestel raha saamisega nii kiire, et nad lasevad endal naha üle kõrvade tõmmata. Ivo Põhjakas nentis, et praegusel kevadkoristuse ajal on neil tekkinud küll järjekorrad – umbes 45 inimest – ning kuna vanarauatakso iga päev Saaremaal ei ole, pannakse masina väljasaatmisel paika logistika, millise ringiga vanarauda seekord korjatakse. „Kindel on see, et autojuht helistab veel enne kohaletulekut ette,” lausus Põhjakas.

Kuressaare politseijaoskonna juhtivkonstaabel Meelis Juhandi ütles, et nemadki on ringisõitvast punasest kaubikust kuulnud, kuid ametlikku avaldust politseile tehtud ei ole. „Inimesed on 110 peale helistanud, eile (teisipäeval, toim) oli sellist autot nähtud ka Orissaare kandis,” märkis Juhandi.

Print Friendly, PDF & Email