Saaremaale tuli kartuliuurimise hõbemedal

Saaremaa ühisgümnaasiumi 10. klassi õpilane Kristiina Tüür saavutas Euroopa Liidu loodusteaduste olümpiaadil hõbemedali.

Saksamaal Potsdamis toimunud olümpiaadil uuriti kartulit. Õpilastel tuli lahendada ülesanne, kus pidi aitama (kujuteldavat) kartulikasvatajat, kes oli mures, et tema saak on naabrimehe omast nigelam, kirjutas eilne Eesti Päevaleht.

Eksperimendid olid seotud tärklisega, sest kartulit saab kasvatada kahel eesmärgil: toidu- või tööstuskartuliks. Bioloogist võistkonnaliikme ülesandeks oli määrata tärklise omadused, keemikult taheti teada, kui palju tärklist eri kartulisordid sisaldavad, ja füüsik uuris, kui vastupidav on tärklisest saadud kile ja kas sellest on võimalik toota ka kilekotte. Lõpuks teadsid õpilased täpselt, millist kartulisorti peremehele soovitada.

Hõbemedali saanud Kristiina Tüüri võistkonnas olid veel Mark Gimbutas (Tartu Hugo Treffneri gümnaasium) ja Andrei Klevtsov (Tallinna kesklinna
Vene gümnaasium).

Teine eestlaste kolmik, kuhu kuulusid mandri-Eesti 10. klassi õpilased, saavutas samal võistlusel aga kuldmedali.

Print Friendly, PDF & Email